Csúcstechnika az eszéki gyógyszertárban

1525

Eszéken nyílt Horvátország első, ún. patikarobottal – automata raktárral – ellátott gyógyszertára. A nagy múltú Tripolszki gyógyszertárlánc tulajdonosával, Tripolszki Zsolttal beszélgettünk, aki további innovációkról is beszámolt lapunknak. Ide tartozik a drive-in kiszolgálás: autónkban ülve is kézhez kaphatjuk a rendelést a Kanažlić utcai gyógyszertárban.

Egy újszerű, hasznos befektetéssel gazdagodott Eszék. A Tripolszki Gyógyszertárlánc májusban nyílt patikájáról van szó, mely számos újításával növeli az egészségügyi szolgáltatás minőségét a régióban.

Eszéken az ún. drive-in kiszolgálással eddig talán csak a McDonald’s gyorsétteremben találkozhattunk. Mostantól az autónkban ülve válthatjuk ki gyógyszerünket is az új patikában, ahol a hagyományos mellett autós kiszolgálás is működik.

Tripolszki Zsolt

A nyugati országokban, de Magyarországon is működnek már ún. patikarobottal ellátott gyógyszertárak. Horvátországban az eszéki Tripolszki-patika az első, amelyben ilyen, automata raktározó rendszer működik.

Az automata rendszernek köszönhetően több idő jut a páciensre

A pultnál vagy a drive-in ablaknál kiadott utasítást követően az automatizált rendszer 8-10 másodpercen belül kiadja a kívánt gyógyszert.

A kiszolgálási folyamat során a beteget nem kell az officinában ellenőrizetlenül hagyni, egyszerűbbé válik a gyógyszertár mindennapi működése, hatékonyabbá és jövedelmezőbbé tehető az értékesítési folyamat.

– Az egyszerűbb és gyorsabb kiszolgálás eredményeképpen több idő jut a betegekre, gyógyszerészeink teljes körű figyelemben részesítik őket, ami növeli az elégedettségüket – magyarázta Zsolt a rendszer bemutatása közben.

A tizenötmillió kúnás befektetés eredményeként létrehozott, Kanižlić utcai épületben kap helyet a Tripolszki gyógyszertárlánc központi irodája, ezen kívül általános orvosi rendelő is működik majd benne.

A Tripolszki magángyógyszertár 26 éve létezik

Gyógyszertári látogatásunkkor találkoztunk Tripolszki Márta asszonnyal, a vállalkozás alapítójával is.

– Sokat változott a gyógyszerész munkája az idők során. Azelőtt az orvosok még kértek a patikustól olyan készítményeket, amelyeket úgy kellett kikeverni, ma már ez nincs így. A technikai újítások terén  nem vagyok otthon, ettől függetlenül végtelenül örülök a nóvumoknak, a fejlődésnek – nyilatkozta lapunknak Márta asszony, aki Zágrábban szerzett gyógyszerészeti szakképesítést, éveken keresztül dolgozott az eszék-rétfalusi gyógyszertárban, majd elsőként nyitott magánpatikát Eszéken 1991-ben.

Tripolszki Márta

– Mindig úttörő voltam. Amikor a törvény megadta a lehetőséget, azon nyomban léptem.

– A gyógyszertár a háborús években, a legnehezebb körülmények között is működött, volt bátorságom és erőm a munkához – mondta Márta asszony. A háború (1991-1997) után új helyen nyitottak ki, a Strossmayer utcában, s az évek során tovább bővült a vállalkozás.

Ma már Zsolt vezeti a céget, akitől megtudtuk, fia is gyógyszerésznek tanul. A Tripolszki gyógyszertárlánc tíz patikával rendelkezik a Baranya-háromszögben és Szlavóniában, összesen ötvenegy embert foglalkoztatnak, több magyarnak is munkahelyet, megélhetést biztosítanak.

A műszaki fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi kiszolgálásra, vagyis az udvariasságra és arra, hogy teljesítsék vásárlóik kéréseit, szakértői tanácsokkal lássák el őket.