Csökkent az INA negyedéves nyeresége

286

Csökkent az INA horvát olajipari vállalat első negyedéves nyeresége, a cég múlt csütörtöki jelentése szerint a nettó profit 50 millió kúna volt, szemben az egy évvel korábbi 241 millió kúnával, ami 79 százalékos visszaesést jelent. A nettó bevétel ugyanebben az időszakban 31 százalékkal csökkent, 5,51 milliárd kúnáról 3,79 milliárdra. Az INA tájékoztatása szerint a nyersolaj árának drasztikus csökkenése miatt kevesebb a bevétel.

A 2015-ös első negyedévi EBITDA eredménye 707 millió kúna volt. A vállalat ebben az időszakban 236 millió kúnát fektetett be – 16 százalékkal kevesebbet, mint 2014 ugyanezen időszakában -, ebből 189 milliót Horvátországban és 47 milliót külföldön.
A jelentés szerint a termelés optimalizálása segített hozzá a Horvátországban kitermelt kőolajmennyiség-feldolgozás 20 százalékos növekedéséhez, továbbá hozzájárult még a dollár árfolyamának erősödése is a horvát kúnával szemben.
A vállalat pénzügyi helyzete továbbra is erős – értékelték az INA-ban: a nettó adósság 10 százalékkal csökkent 2014 első negyedévéhez képest.
Áldott Zoltán, az INA igazgatótanácsának elnöke szerint a nyersolaj-kitermelés-növekedés annak köszönhető, hogy tavaly javítottak a fúrókutak hatékonyságán, és különböző fejlesztési programokat vezettek be. Az eredményt befolyásolta azonban az olaj árának drasztikus csökkenése és a hazai piacon történt szabályozások változásának kedvezőtlen hatásai, amelyek befolyással voltak a gázkereskedelemre – mondta.
Kiemelte, hogy a földgázkitermelés enyhén nőtt, de az eladás nagymértékben zuhant a keresletcsökkenés és az erős konkurencia miatt.

{fcomments}