Bőrfejűek támadtak Pozsonyban – a rendőrség kizárja a nemzetiségi indíttatást

359
nmet_neoncik_-486x325

Verekedésbe keveredett a hétvégén nyolc magyar fiatal a belvárosban. Az eset után nem sokkal olyan hírek terjengtek az interneten, hogy az illetőket azért verték meg, mert magyarul beszéltek, a nemzetiségi indíttatású támadást végül a rendőrség s az általunk megkérdezett megtámadottak egyike sem igazolta.

A nyolc, 17 és 21 év közötti fiatal a fővárosban szórakozott szombat éjjel. Egyikőjük érdeklődésünkre elmondta, hogy a verekedésre az elnöki palota közelében került sor, útban az egyik diszkóból a másikba. „Messziről láttuk, hogy 10-15 kopaszra borotvált férfi hangoskodik az utcán, ezért inkább lecsendesedtünk, nehogy véletlenül belénk kössenek, mert magyarul beszélünk. Mivel nem tudtunk kitérni előlük, folytattuk utunkat, s mikor egymás mellé értünk, ketten nekünk támadtak” – ecsetelte a részleteket az egyik áldozat, azzal, hogy a verekedésre nem azért került sor, mert magyarul beszéltek volna. „Viszont hallhatták, hogy magyarok vagyunk, mert éjjel csendes a város” – mondta.

Később Petra Hrášková, a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette lapunknak, hogy a verekedésre nem nemzetiségi indíttatásból került sor. A térfigyelő kamerák felvételein jól látni, hogy a két tettes ok nélkül támadott rá a fiatalokra, az egyik fiúnak eltörték az orrát, a másiknak pedig két fogát. „A tettesek addig verték a fiatalokat, míg nekik nem sikerült elmenekülniük a helyszínről” – mondta a szóvivő.

A rendőrség nem sokkal a történtek után letartóztatta a tetteseket, garázdaság miatt indítottak ellenük eljárást, amiért akár három évre is rács mögé kerülhetnek. A megvert fiatalok kórházi ellátásra szorultak, de már hazaengedték őket.

 

A Nemzetpolitikai Államtitkárság nyilatkozata a pozsonyi eseményekkel kapcsolatban

A Nemzetpolitikai Államtitkárság megdöbbenéssel értesült arról a mai nap a sajtóban megjelent hírről, miszerint szlovák bőrfejűek szlovákiai magyar fiatalokat bántalmaztak Pozsony főterén, mert azok egymás között magyarul beszéltek. Amennyiben ezen sajtóinformációk megállják helyüket – a pozsonyi magyar nagykövetségen keresztül jelenleg is folyik az eset kivizsgálása – az áldozatokkal mihamarabb felvesszük a kapcsolatot, és számukra minden segítséget megadunk

Ugyanakkor a szlovák rendőrségtől elvárjuk az eset gyors kivizsgálását, az elkövetők mihamarabbi kézre kerítését, továbbá hatékony intézkedések foganatosítását, amelyek garantálják, hogy a sajtóban leírt, illetve ahhoz hasonló, etnikai alapú támadás a jövőben ne fordulhasson elő – olvasható az államtitkárság nyilatkozatában.