Bongo – a drávaszögiek körében is kedvelt bezdáni étterem

1805

Múlt héten a bácskai Bezdánban szomszédoltunk, körbejártuk a falu nevezetességeit. Nem hagytuk ki a Bongo éttermet sem, melyet elsősorban kitűnő grillételei miatt szeretnek a magyarországiak és a drávaszögiek is. Mivel Szerbiából, Horvátországból és az anyaországból is egyre többen vándorolnak el, ez negatív hatással van a forgalomra, de Szlezsák Ferenc, az étterem tulajdonosa azt mondja, egyelőre nincs okuk panaszra.

Gondolom, hogy nem én vagyok az egyedüli drávaszögi, aki egy-egy bezdáni kiruccanás alkalmával előszeretettel tér be a Bongo étterembe, amely a Magyarország felé vezető Küllőd (Kolutska) utcában található.

2010-es megnyitása óta számtalanszor vacsoráztunk már itt hétvégéken, mielőtt belevetjük magunkat az „éjszakai életbe”, hogy legyen mit leöblíteni, vagy amikor vásárolni jövünk át a horvát-szerb határ közelében fekvő településre, mert itt sok minden olcsóbb, mint nálunk.

A kedvező árak a Bongóra is vonatkoznak, de a jó kiszolgálás, és mindenekelőtt nagyszerű konyhája miatt járunk ide vissza. Azt most tudtuk meg Slezsák Ferenctől, hogy a grillételek alapanyagát a lehető legjobb helyről, a pljeskavicájáról híres Leskovacról rendelik.

Szlezsák Ferenc

Elsősorban ezekre a hagyományos ételekre specializálódtak, de halpaprikás is szerepel a kínálatukban, amit előre kell rendelni. Hozzá a fűszerpaprikát helyi termelőktől vásárolják, akárcsak a többi alapanyagot, ez az egyik feltétele a messze földön híres bezdáni halpaprikásnak.

„Olyan vendéglőt akartam nyitni, ahol én is jól érzem magam”

Ferenc vendéglátói pályafutását Zomborban kezdte, ahol hamburgerezőt működtetett. Az üzlet jól működött, idővel gyerekei is beszálltak, majd átvették a családi vállalkozást. Ő pedig feleségével Bezdánban folytatta a munkát.

– Nem állt össze bennem rögtön az a kép, ami most fogadja a vendégeinket. Szerettem volna vállalkozást indítani. Egy olyan vendéglőt akartam nyitni, ahol én is jól érzem magam, ahol olyan zene szól, amit én is szeretek. Ez talán kicsit önzően hangzik, de a legtöbb hely a „hazai folkzenétől” hangos, én viszont más irányban gondolkodtam. Ami az étterem fejlődését illeti, először pljeskavicát árultam, a vendégeink le is ültek volna, tányért kértek, így fokozatosan fejlesztettük a helyet, az igényeknek megfelelően. Most kb. félúton vagyunk, remélem, megengedi az egészségünk, hogy tovább fejleszthessük a helyet – mondta Ferenc.

Terveik között szerepel a kibővítése, mert mint mondja, a vendéglők egyik fő jövedelemforrása a rendezvényszervezésekből – születésnapok, szilveszterezések, esküvők – keletkezik, a Bongo viszont egyelőre nagyobb összejöveteleknek nem adhat helyet. Ezenkívül – tette hozzá – egy kis tó is jól mutatna az étterem mellett, mert fontos, hogy a hely stílusában „passzoljon” az általa kínált ételekhez.

A helyieken kívül drávaszögi és magyarországi vendégeik is vannak

Ferenc büszkén említette, hogy ők az egyik legtöbb személyt foglalkoztató cég a településen, összesen tizenegy alkalmazottjuk van.

– Egyre nehezebb embert találni, de szerencsére egy jól összeszokott csapatunk van, többen a nyitás óta dolgoznak nálunk. Sajnos rengetegen vándorolnak el nemcsak Bezdánból, hanem Horvát-Baranyából és Magyarországról is, s mivel ezekről a helyekről érkezik hozzánk a legtöbb vendég, ez a forgalmunkon is érezhető – tudtuk meg az étteremtulajdonostól.

Hozzátette, egyelőre nincs okuk panaszra, még mindig sokan ülnek be hozzájuk. Ünnepek táján a legnagyobb a forgalmuk, amikor hazalátogatnak a külföldön dolgozók, de hétvégenként is tele vannak hazai vagy a szomszédos országokból érkező vendégekkel, akiknek a Bongo eggyel több ok arra, hogy Bezdánba látogassanak.