BNI – az üzleti hálózat, melyben a vállalkozók egymást támogatják

0
1140

A BNI eszéki csoportja minden szerdán összeül a Waldinger Hotelben, hogy megosszák egymással kapcsolati tőkéjüket, és üzleti ajánlásokhoz segítsék egymást.

A BNI (Business Network International) a világ legnagyobb és legsikeresebb üzleti hálózata, amely vállalkozók csoportjait tömöríti magába. A BNI-csoportok heti rendszerességgel találkoznak, hogy megosszák egymással ötleteiket, üzleti kapcsolataikat.

Horvátországban az első BNI-csoport Zágrábban alakult, a közelmúltban pedig régiónk első ilyen csoportját is létrehozták BNI Mursa néven, tagjai szlavóniai és drávaszögi vállalkozók, jelenleg 24-en vannak, akik minden szerdán találkoznak az eszéki Waldinger Hotelben.

Megalapításában Juhász Bálint is részt vett, aki vállalkozásán keresztül került először kapcsolatba a BNI egyik zágrábi csoportjával.

– A BNI-ben való részvételnek köszönhetően üzleti ajánlásokat kaptunk, új ügyfeleink lettek, fejlődésnek indult a cégünk. Ez pedig arra bátorított bennünket, hogy alapítsunk egy csoportot Eszéken. Néhány taggal indultunk, ma már 24 vállalkozó vesz részt a csoportban, több komoly cég is csatlakozott hozzánk, és állandó kapcsolatban állunk a BNI szekszárdi csoportjával is – nyilatkozta lapunknak Juhász Bálint, a BNI Slavonija ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, örül, hogy egy működőképes BNI-csoportot tudtak létrehozni régiónkban, amely Horvátország gazdaságilag legfejletlenebb része. A közösségen belüli pozitív gondolkodással, eszmecserével nemcsak egymáson segíthetnek, hanem szélesebb körben is javulást eredményezhetnek.

A tagok az „aki ad, az nyer” elv mentén osztják meg egymással kapcsolataikat

A BNI-találkozók világszerte ugyanúgy zajlanak. A résztvevők bemutatkoznak, ismertetik saját tevékenységüket, majd pedig az üzleti ajánlások következnek, a tagok megosztják egymással kapcsolati tőkéjüket. Ismerik egymás termékeit, szolgáltatásait, így aktívan tudnak közreműködni a potenciális ügyfelek megtalálásában.

– A BNI alapfilozófiája az „aki ad, az nyer”. Bizalmi alapon, térítésmentesen segítünk egymáson. Lehet, hogy a segítséget nem attól kapjuk, akinek adtuk, de vissza fogjuk kapni – tudtuk meg Bálinttól.

Heinbach Dárius a pályázatírás és -menedzselés területén tevékenykedik Magyarországon 2004 óta, s a közelmúltban Horvátország felé is kiterjesztette vállalkozását. Több közös, határon átnyúló pályázatot hoztak létre itteni vállalkozókkal, illetve a nonprofit szektor tagjaival. A magyarországi vállalkozó is vezető szerepet tölt be a BNI Slavonijanál.

– Egy befogadó közösséget ismertem meg, egyre szélesebb körben tevékenykedünk mind a pályázatok területén, mind pedig a BNI franchise-on keresztül – tudtuk meg Dáriustól.

Horvátországi magyar vállalkozók is részt vesznek az eszéki BNI-csoportban

Az eszéki BNI-csoportban jelenleg három magyarországi vállalkozó van, és horvátországi magyar vállalkozók is erősítik a csapatot.

Simits Ernő tavaly csatlakozott a csoporthoz. Cégével magyarországi vállalkozókat segít a Horvátország felé való terjeszkedésben, és fordítva.

– Igyekszem minél több emberhez eljutni, megismertetni cégünk tevékenységét, és népszerűsíteni a piacot a határ mindkét oldalán – tudtuk meg Ernőtől.

A BNI-nak köszönhetően közel 600 kapcsolatra tett szert, ennek 25-30%-a járt valamilyen sikerrel.

Az üzleti hálózathoz olyan jogi személyek csatlakozhatnak, amelyeknek a tevékenységi köre, profilja még nincs képviselve az adott csoportban, hogy minden tag konkurenciamentes, bizalmi körben üzletelhessen.

A BNI-t 1985-ben Ivan Misner amerikai üzletember alapította, s több mint negyedszázados történelme alatt az üzleti kapcsolatépítés és a kapcsolati marketing vezető szervezetévé vált. Mára több mint 60 országban közel 8000 csoporttal és 210 000 főt meghaladó taglétszámmal működik a BNI üzleti közössége, ahol a tagok jutalékmentesen, bizalmi alapon segítik egymást üzleti ajánlásokkal.