Bizalmat szavazott a parlament az új horvát kormánynak

600

Többórás vita után múlt szerda este bizalmat szavazott a szábor az Andrej Plenković vezette új, jobboldali horvát kormánynak.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája (Most) párt koalíciós kabinetjét a horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 91-en támogatták.

Andrej Plenković miniszterelnök a parlamenti ülés elején megtartott programbeszédében gazdasági növekedést, új munkahelyek teremtését, a kivándorlás megállítását, demográfiai megújulást, továbbá társadalmi igazságosságot és szolidaritást ígért.

Elmondta: a horvát társadalom mély strukturális és gazdasági problémákkal néz szembe. Emiatt szerinte új szemléletre és hozzáállásra van szükség, mert a pozitív változásokat csak együtt lehet elérni. „Az állampolgárok érdekében fogunk tevékenykedni, olyan kormány leszünk, amely meghallgatja az embereket” – tette hozzá.

A koalíciós megállapodás szerint a HDZ-nek 16 minisztere lesz az új kormányban – köztük Goran Marić, aki tárca nélküli miniszterként az állami vagyont felügyeli majd -, a Hídnak pedig négy.

Plenković négy kulcsfontosságú minisztérium – gazdasági, külügy-, védelmi és közigazgatási – élére új embereket jelölt Martina Dalić (HDZ), Davor Ivo Stier (HDZ), Damir Krstičević (HDZ) és Ivan Kovačić (Híd) személyében, akik mostantól a négy miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltik. Helyén marad ugyanakkor Zdravko Marić (HDZ) pénzügyminiszter és Vlaho Orepić (Híd) belügyminiszter. A kabinetben négy nő kap helyet.

Politikai szakértők szerint az új horvát kormány stabilabb lesz az előzőnél, de nem lesz mentes a HDZ és Híd közötti csatározásoktól olyan fontosabb témakörökben, mint a személyi kérdések a politikai kinevezések során, a közigazgatás reformja és a privatizációs folyamatok.  (mti)