Betiltották Varnus Xaver felvidéki koncertjeit!

223
varnus_xaver

Betiltották azt a három hangversenyt, amelyeket Csáky Pál volt miniszterelnök-helyettes meghívására, Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövetének fővédnöksége alatt adott volna Pozsony, Komárom és Ipolyság katolikus főtemplomaiban Varnus Xaver.

Varnus Xaver a következő sajtónyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe: „Mélyen megdöbbentett ez a cinikus, és az európai gondolkodásmóddal oly annyira ellentétes döntés, hiszen e koncertekkel a pozsonyi dómban nyugvó Pázmány bíborost és Johann Sebastian Bachot akartam összebékíteni, kinek pozsonyi szépapja pont a protestánsüldözések elől menekült Németországba. Úgy tűnik, a bizottság és az intolerancia nem sokat enyhült az elmúlt pár száz esztendőben azon a vidéken, csupán a célcsoportok változtak” – nyilatkozta a művész. „Néhány perce beszéltem Csáky Pál barátommal, kit mélyen megrázott ez a döntés, amely a szlovákiai magyarság és az ő semmibevétele. Csáky úr az egész ügy mögött a szlovák katolikus nacionalisták támadását sejti, hiszen nem oly sokára kezdődnek a parlamenti választások, amely során a nacionalizmusnak vörös posztó minden olyan dolog, ami a magyarokat idézi: legyen az Pázmány, a magyar nagykövet, Magyarország volt köztársasági elnökének látogatása, vagy egy magyarországi vendégművész. Mivel a márciusi koncertekre szinte már minden jegyet eladtak, ez a támadás így példátlan inzultus nem csak az európaiság és a jómodor, de Magyarország ellen is, hiszen olyan rendezvényt próbálnak ellehetetleníteni, amelynek fővédnöke a Magyar Köztársaságot, mint szuverén államot képviseli Szlovákiában. A szervezők már keresik az új helyszíneket, s nem vitás, hogy a koncerteket megtartjuk, bizonyítva azt, hogy Bach csodálatos, nemzetek és vallások fölött álló muzsikája túlharsogja majd a nacionalista hörgmetált.”

Portálunk értesülése szerint mind Varnus Xavér, mind a koncert szervezői olyan megoldást keresnek, hogy a koncertek az eredetileg tervezett városokban megvalósuljanak, koncertre alkalmas termekben.

A pozsonyi érseki hivatal indoklás nélküli döntése csak a katolikus templomokra vonatkozik, így szóba jöhet a református templom, Ipolyságon pedig a zsinagóga is.