Beszélgetés a horvátországi nemzetiségek kultúrájának értékeiről

149
07-hajni-vukovaron-2

Vukovár – A vukovári Európa Ház (Europski dom Vukovar) a fenti címmel szervezett panelbeszélgetést május 5-én, csütörtökön a Lav hotelben, amelyre a HunCro Médiaközpont mint az egyetlen horvátországi magyar könyvkiadó is meghívást kapott.

Vukovár-Szerém megye szervezésében, az Európai Hét keretében május 3. és 9. között számos különböző programra került sor, többek között A művészet nem ismer határokat címűre is. A panelbeszélgetésen elsőként a Horvát írók a nagyvilágban címmel hallhattak egy rövid összefoglalót, majd a horvátországi szerb írókról Milica Stojanović beszélt. A Horvátország magyar irodalma című kiadványt a HunCro Médiaközpont munkatársa, Tóth-Palizs Hajnalka mutatta be.

– Kiadóvállatunk gondozásában nemrég megjelent Kontra Ferenc műve, a Horvátország magyar irodalma, így elsősorban erről a könyvről beszéltem. Az antológiában szereplő írók közül Baranyai Júliát és Kontra Ferencet emeltem ki, őket bővebben is bemutattam. Elmondtam azt is, hogy több néprajzi jellegű könyvet is megjelentettünk. Hangsúlyoztam, hogy az általunk kiadott művek közül egyet sem fordítottak le horvát nyelvre, amibe nem nyugodhatunk bele, célunk, hogy a többségi nemzethez tartozók is betekintést nyerhessenek szellemi javainkba – nyilatkozta Tóth-Palizs Hajnalka.

Az ukrán és a német kisebbség képviselői is tartottak beszámolókat, majd az elhangzottakkal kapcsolatban eszmecsere következett, végül pedig a vukovári iskolások olvastak föl részleteket az előadók által említett művekből.

07-hajni-vukovaron