Berényi újra indul az MKP elnöki posztjáért

322
Lthatr-Bernyi

Április 16-án, Nagymegyeren tartja tisztújító kongresszusát a Magyar Koalíció Pártja. Berényi József pártelnök a Pátria Rádió Délidő című műsorában kijelentette, a helyi és járási szervezetekben végbement tisztújításokat követően úgy döntött, ismét indul a pártelnöki tisztségért. A helyi és járási tisztújító MKP-gyűléseken konkrét javaslatok a pártelnöki tisztséget illetően csak Berényi József személyére érkeztek. „Ennek ellenére a kérdés nyitott, hiszen a kongresszuson is lehetősége van bármelyik küldöttnek más konkrét személyt jelölni az MKP országos elnöki tisztjére” – hangsúlyozta Berényi József, aki nem köti feltételekhez az indulását. Úgy érzi, a párt konszolidálódott, a helyhatósági választások során ennek már konkrét eredményei is megmutatkoztak.

Csáky Pál volt pártelnököt Berényi József a párt értékes személyiségének tartja. „A párton belül nagyon sok tapasztalattal rendelkezik. Mindenképpen számítok az ő munkájára” – mondta. Műsorvezetői kérdésre válaszolva közölte, nincs Csáky Pállal semmilyen konfliktusa. „Nincs is miért” – tette hozzá az MKP pártelnöke, akit a 2010-es júniusi parlamenti választások után júliusban tartott rendkívüli MKP-kongresszuson választottak meg a párt országos elnökévé.

Berényi szerint az MKP feladata adott. Noha a szlovák parlamentben nincs képviseletük, jelen vannak az Európai Parlamentben, a megyei parlamentekben és a helyi önkormányzatokban. Az MKP nyíltan felvállalja a piros-fehér-zöld színek képviseletét, de nem szorítkozik csupán a nemzeti kisebbségek érdekvédelmére, hanem tükröt állít a szlovák kormány tevékenységének is, gazdasági, szociális kérdésekben is.

Berényi arra a kérdésre, elhagyja-e a nagypolitikát, amennyiben nem választják meg ismét pártelnökké, azt válaszolta: az MKP-t nem hagyja el. Optimistán tekint a megmérettetés elé, úgy érzi, élvezi a tagság bizalmát.

Hallgatói kérdésre válaszolva az autonómia is szóba került. „Szlovákiában azt, aki az autonómiáról beszél, extrémista, radikális, az ördögtől származó gondolatot támogató személynek, politikusnak tartják. Ma ez már Romániában és Szerbiában sincs így, hiszen a Vajdaságban megalakult a Magyar Nemzeti Tanács, a kulturális autonómia alapjait lerakták, és nemsokára önállóan irányítják iskoláikat és kulturális intézményeiket. Erdélyben az RMDSZ most terjesztett elő egy törvénytervezetet, amely szintén a kulturális autonómia alapjait rakja le. Markó Béla, az RMDSZ leköszönt elnöke a párt kongresszusán a román politikai élet szinte teljes egésze előtt beszélt a területi autonómiáról. Anélkül, hogy ezt bármelyik román politikus inzultusnak vette volna” – magyarázta a pártelnök.

Elmondása szerint komoly közösségi kérdés a szlovákiai magyarok számára is, mennyire hagyjuk magunkat belekényszeríteni abba, hogy ami Európában normális és vállalható, azt Szlovákiában folyamatosan a radikalizmus és az extrémizmus bélyegével illetik. „Ki kell bújni ez alól, de ehhez egységesnek kell lennünk, és azt kell mondanunk, hogy amit szabad Erdélyben, Vajdaságban vagy Dél-Tirolban és bárhol máshol, annak Szlovákiában is így kellene lennie. Ez nem sérti Szlovákia területi integritását, nem változtat a határokon. Egy olyan megoldás mutatna, amely megfelelően tudná a szlovákok és a magyarok érdekeit képviselni. Az ország integritását erősítené, a magyarok közérzetét pedig javítaná” – mondta Berényi József.