Ázsia üzenete Európának: Szegények vagytok, ezért tanuljatok meg úgy is élni! Semmit nem gyártotok, és keveset dolgoztok…

199
belfld-malzia

– Az európaiak már lassan semmit sem gyártanak, az emberek pedig keveset dolgoznak, ezért muszáj lesz újra megtanulniuk szerényebben élni – nyilatkozta a médiának Mahathir Mohamad maláj miniszterelnök.

– Európa nagyon sok tőkét vesztett, ezért a múlttal ellentétben most szegénynek számít. Mi, Ázsiában a lehetőségeinkhez képest élünk. Tehát ha szegények vagyunk, úgy is élünk, mint a szegény emberek. Ez az, amit Európának meg kell tanulnia Ázsiától – mondta Mohamad a BBC-nek.

Malájzia miniszterelnöke országát két évtized alatt elmaradt országból gazdasági nagyhatalommá varázsolta. Szerinte Európa saját magának sem akarja bevallani, hogy már évek óta vergődik, és még a nyugati országok egyre mélyebbre süllyednek a gazdasági válságban, addig Ázsia továbbra is növekedést produkál. Ezért a Nyugat többé már nem adhat a Keletnek gazdasági leckéket, mint mondja, és főleg nem diktálhat, ugyanis a dolgok megváltoztak.

„Elutasítjátok, hogy elvesztettétek a pénzeteket, és ezért szegények vagytok. És ezen nem változtathattok azzal, hogy pénzt nyomtattok. A pénz nem olyan dolog, amit utána lehet nyomtatni. A pénz mögött vagy egy erős gazdaságnak, vagy aranytartaléknak kell állni” – mondta.

Hogy a dolgok változzanak, szerinte Európának a gazdaságát függetlenné kellene tenni a financiális szektortól.

„Vissza kell térni ahhoz, amit én igazi üzletnek hívok: gyártás, szolgáltatásnyújtás, kereskedelem, nem pedig a számok manipulálása és ide-oda helyezése a bankkönyvekben, ahogy azt most teszitek, ugyanis ezzel nem mentek semmire” – tette hozzá végezetül.