Az ukrán titkosszolgálat megfélemlít

215
75473

Óriási hisztéria bontakozott ki Kárpátalján az egyszerűsített honosítási eljárás miatt. Ukrajna nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, ennek ellenére az egykori magyar területen élők körében – beleértve az ukránságot is – hatalmas az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Az ukrán titkosszolgálat a szovjet rezsim megfélemlítésre alapozó módszereivel igyekszik gátat szabni a folyamatnak.

A szláv nyelvű sajtó az alig húsz éve független ország területi épségét látja veszélyben, a radikálisabb vonulat pedig már az abház példával riogat. Közben a társadalmi szervezetek jobb híján tiltakoznak.

Miután januártól megkezdődött a kérelmek fogadása, s a feltételezések szerint az első igénylők már meg is kapták az állampolgársági okiratot, irdatlanul heves támadás vette kezdetét a helyi magyar közösség ellen a titkosszolgálat és a szláv nyelvű média felől. Első lépésben azokat igyekeznek megfélemlíteni, akikről azt gondolják, élhettek a lehetőséggel. Céljuk ezzel egyértelmű: eltántorítsák a többieket példájuk utánzásától.

Ukrán internetes portálokon még április 21-én megjelent egy értesülés, miszerint aznap kapják meg állampolgárságukat az első ukrajnai igénylők. Ezt néhány helyi magyar sajtóorgánum később tényként közölte, az alkalomról kifelé jövő látogatók egy csoportjáról pedig egy titokban készült videó is megjelent. A kompromittálónak szánt kockákról egyébként az alkalomra nem lehet következtetni. Több forrás akkor a felvételt a nemzetbiztonsági szolgálatnak (SZBU) tulajdonította, s azt állította, az infók a külképviseletről szivárogtak ki. Ezzel szemben a titkosszolgálat megkeresésünkre kategorikusan cáfolta, hogy ők készítették volna a képsorokat, a főkonzulátuson pedig mindennemű kommentártól elzárkóztak.

A szóbeszédek ugyanakkor a sztálini módszerek megelevenedéséről szólnak. Állítólag voltak olyanok, akiket otthonról vagy munkahelyükről vittek be az SZBU központi irodájába, s nem engedtek ügyvédet hívni, órákig benn tartották őket, s szerették volna, ha beismerő vallomást tesznek. Ennek nyomán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyílt levelet fogalmazott meg Viktor Janukovics ukrán elnöknek címezve. Ily módon kívánt tiltakozni azoknak a kárpátaljai magyaroknak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) általi megfélemlítése ellen, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretében felvették a magyar állampolgárságot.

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat eljárása Kárpátalja egész magyar közösségének a megalázására irányul; az ilyen cselekedetek rombolják Ukrajnának mint jogállamnak a nemzetközi tekintélyét – áll többek között az ukrajnai magyar szervezet levelében. A Budapesten alapított Emberi Méltóság Tanácsa szintén egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben elítéli az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azon kárpátaljai magyarok ellen indított megfélemlítési akcióját. Közleményében a testület megdöbbenésének adott hangot az ukrán titkosszolgálat magyarokat zaklató inkorrekt módszere kapcsán.