Az eszéki piacnak hangulata van

8513
16-piac-7

A piacok évezredeken keresztül a közösségi élet központjai voltak, noha napjainkban a bevásárlóközpontok, nagyáruházak megjelenésével háttérbe szorultak. Az eszéki piacnak némiképp csökkent a forgalma az elmúlt években, de pénteki és szombati napokon még most is komoly parkolási nehézséggel kell a környékén számolnunk. A Piac Vállalat becslései szerint a felügyelete alá tartozó hat piacon havonta 80 ezer ember fordul meg, a saját termelésű portékájuk árusításából pedig mintegy 700 család él. Évente 200 millió kúna értékű árueladást bonyolítanak le.

Az eszéki Piac vállalat fennhatósága alá a felsővárosi, az alsóvárosi, a rétfalusi, az ipari negyedben levő, az ún. Feđika és az autópiac tartozik.
Egy piacon a legfőbb vonzerő a friss zöldség- és gyümölcsáru: ebből pedig nincs hiány Eszéken sem.
Az egyik legforgalmasabb, leglátogatottabb piac a felsővárosi, ahol zöldségek és gyümölcsök sokaságától roskadoznak a standok. Közeledik a nyár, így már bőséges a szezonális termékek kínálata. A vásárlóknak fontos, hogy minőségi árut kapjanak a pénzükért, ezért többségük a már jól ismert őstermelőktől szerzi be az ételhez valót.
A kopácsi Dujmovics Erzsébet már több mint négy évtizede hordja saját kezűleg megtermelt zöldségeit az eszéki piacra.

 

16-piac-8

 

– A ’90-es évek előtt könnyebb volt, most egy kicsit nehezebb, de azért el tudom adni a portékámat, ha nehezebben is – mondja a kopácsi őstermelő, aki bőséges és minőségi választékával igyekszik az évek során kialakult, „visszajáró” vevőkörét megtartani.

16-piac-1A kopácsi Meleges Gamos Mária standja előtt is többen sorakoznak, ő a családi hagyományt folytatva foglalkozik a piacozással.
– A zöldségfélék mellett fűszerpaprikát is árusítunk. Korábban a virágtermesztéssel is megpróbálkoztunk, de azzal most már nem foglalkozunk – mondja Mária, aki szerint nagy a konkurencia a bevásárlóközpontok kínálata miatt, de szerencsére az eszékiek közül még sokan ragaszkodnak a hazai portékához.
Az eszéki piacnak hangulata van, amit nemcsak a hazaiak, de a városba látogató turisták is előszeretettel tapasztalnak meg.
 

Biotermékek népszerűsítése
A biomozgalom Horvátországban is már több éve létezik. Kezdetben szinte kizárólag közvetlenül a termelőnél és feldolgozatlan formában voltak elérhetők az ökotermékek. Aztán lassan egyre több helyen nyíltak bioboltok, a piacokon is egyre több standról kínálták ezeket az élelmiszereket.
Az eszéki piacon is az őstermelők és a viszonteladók mellett az utóbbi években nőtt az ökotermelők száma. Termékeik népszerűsítését segíti a Ecorural Net klaszter és a már említett Piac vállalat. Együttműködésükből jött létre a Zöldcsütörtök nevű program. A piac egyik sarkában felállított standokon így minden csütörtökön a vásárlóknak bemutatkozik néhány ökotermelő.
Olujić Ljiljana, az Ecorural Net munkatársa, a Zöldcsütörtök projekt vezetője lapunknak elmondta, ezzel a programmal elsősorban az a céljuk, hogy a biotermesztéssel foglalkozó termelőket segítsék, azok portékáit népszerűsítsék, és hogy az új dolgokat bemutassák. Piacot és lehetőséget teremtenek ezzel a termelőknek.
Az ökológiai gazdálkodás nem csak vegyszermentességet jelent. Alapelve, hogy a növények „előállítása” harmonizáljon a hely adottságaival, hogy a termelő a lehető legkevésbé avatkozzon be az ökoszisztémába. A termék az alacsonyabb hozam miatt csak nagyobb költséggel állítható elő, ez magyarázza a magasabb árat.
A zöldcsütörtök keretében mutatkozott be a koškai Kovačević gazdaság is. Négy évvel ezelőtt kezdtek foglalkozni ökotermeléssel. Kilenc hektáros területen termelnek gyümölcsöt és zöldségfélét. Kovačević Miro azt mondja, ez a fajta mezőgazdasági ágazat több munkát igényel a vegyszermentesség miatt, a gyomirtás is kézzel történik, és egyébként is több a kézi munka, de úgy véli, az ökotemékek iránti érdeklődés napról napra nő.
A múlt heti zöldcsütörtökön a főszerep a cseresznyéé volt, a „rendes” árnál jutányosabban lehetett vásárolni ebből a kedvelt tavaszi gyümölcsből.  A projekt vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a felsővárosi piac öko-részlege hamarosan egy forgalmasabb helyre települ át, ahol több termelő kap majd helyet, hogy népszerűsítse termékeit nemcsak csütörtökön, hanem a hét bármelyik napján.

 

{fcomments}