Az eszéki magyar iskolaközpont jó alapot adott a magyarországi továbbtanuláshoz

0
364
hugyik_robi

Az erdődi Hugyik Róbert már általános iskolás korában is gyógyszerészként képzelte el a jövőjét. Azonban hosszú és rögös volt az út a cél eléréséig, de sikerült: Magyarországon szerzett diplomát, egyetemi tanulmányaihoz jó alapul szolgált a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (Eszék) szerzett tudás.

A honvédő háború szele Hugyikékat is elsodorta otthonuktól. Magyarországra menekültek, később pedig a vajdasági Gomboson töltöttek néhány évet. Robi itt kezdett óvodába és általános iskolába járni, de negyediktől nyolcadikig már Szlavóniában, a dályai általános iskolában tanult. A felső tagozat után az eszéki magyar iskolaközpontban folytatta tanulmányait. Mint utólag kiderült, ez volt a lehető legjobb választás számára.
– Szüleimmel fontosnak tartottuk, hogy a horvát nyelvtudásom mellé „emelkedjen” az anyanyelvismeretem. Azt is tudtam már általános iskolás koromban, hogy ha eljön az ideje, a gyógyszerésztudomány területén akarok továbbtanulni, a magyarországi egyetemeken pedig kimagaslóan jó a gyógyszerészképzés, amit világszerte elismernek. Ezért mindenképpen magyarországi egyetemen akartam továbbtanulni, amihez az eszéki magyar központban szereztem meg a kellő alaptudást – nyilatkozta Robi.

 

hugyik-robi-kozpont-szinjatszok

 

Aktív és eredményes gimnáziumi éveket tudhat maga mögött
Az eszéki magyar iskolaközpont gimnáziumába iratkozott be. Elmondta, a kis létszámú osztályoknak szinte csak az előnyeit tapasztalta: minden diák sokkal többet szerepelhetett az órákon, nagyobb figyelemben részesültek, és életre szóló barátságokat kötöttek, amit talán a legjobban az bizonyít, hogy amikor tavaly ősszel egybekeltek párjával, az egyik gimnáziumi osztálytársa volt az esküvői tanúja Kalocsán.
Robi szívesen vett részt az iskolaközpont által felkínált tanórán kívüli csoportfoglalkozásokon is. Évekig járt az iskolai kórusba, versenyeken is szerepeltek Pécsett és Budapesten is. Szerepelt az iskola színjátszó csoportjában, Az alkohol öl című darabot több horvátországi magyar településen is nagy sikerrel adták elő. Aktív tagja volt az iskolai filmszekciónak, számos amatőr filmfesztiválon vettek részt eredményesen. A sportot sem hanyagolta el, versenyszerűen lőtt az Íjász Sportklubban is, országos megmérettetésen elnyerte a 3. helyezést. A cserkészcsapat tagjaként pedig számos cserkésztáborban képviselte a horvátországi magyar cserkészeket. Középiskolai tanulmányai során horvát-magyar nyelvtudásának is hasznát vette, tolmácsszerepet vállalt egy vízi túrán, amelynek később társszervezője lett.
Nemcsak az iskolában volt aktív, több évig táncolt a dályhegyi néptáncegyüttesben. Felléptek Horvátország számos településén, és több alkalommal Magyarországon is. Megjegyezte, egyetemi tanulmányai óta nem táncol, ami nagyon hiányzik az életéből.
 

Célratörően állt tanulmányaihoz
Magyarországi tanulmányait, mint a legtöbb horvátországi magyar fiatal, a budapesti Balassi Intézetben kezdte, ahol kémiát és biológiát tanult. Az egyéves előkészítő után a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományi Karára iratkozott. Mint mondta, minden igyekezetére szüksége volt az ötéves osztatlan képzés elvégzéséhez, a tanulás, a vizsgákra való felkészülés gyakran éjszakába nyúlt, de megérte, hiszen megszerezte a kellő szaktudást, melynek birtokában nyugodt szívvel vállalhatott munkát.
– A gyógyszerészet egy rendkívül tiszta és precíz dolog, amely megköveteli a következetességet és a jó szervezőképességet, de pont ezek miatt szeretem – mondta Robi.

 

hugyik-robi

 

Hamarosan munkát is talált
Robi elmondta, a gyógyszerész szerencsére keresett szakma, ezért az egyetem befejezése után hamarosan talált is munkát Baján, egy évvel később pedig egy mohácsi patikában helyezkedett el, azóta ott dolgozik gyógyszertárvezetőként. Ma már nemcsak a munkája köti Magyarországhoz, hanem felesége is. Tavaly ősszel házasodtak össze párjával, és egy hónapja költöztek Mohácsra, ahol felesége is elhelyezkedett, általános iskolai tanítónőként.
Robi sikeres pályafutásához elsősorban saját igyekezetére volt szükség, de hozzájárult a horvátországi magyar középiskolában szerzett alaptudás is, ezért saját tapasztalatai alapján bátran ajánlja a mai középiskola-kezdőknek is.
– A horvátországi magyar diákok legtöbbjénél a horvát nyelv használata már eleve adott, így a magyar nyelven való tanulásnak csak előnye létezik, ugyanis a diák két nyelvet sajátíthat el magas szinten, és jó eséllyel tanulhat tovább mind a horvátországi, mind a magyarországi egyetemeken – mondta Robi.
Kiemelte, az anyanyelven való tanulás mindenekelőtt azért szükséges, mert először mindenkinek a saját kultúráját, nemzetének a múltját kell megismernie.

 

{fcomments}