Az első önkéntes munka az új sepsei székházban

0
656

Megmetszették a székházukhoz tartozó szőlőt a sepseiek, hogy terméséből majd bort készíthessenek. Hamarosan az épület felújítása is megkezdődik – tudtuk meg Prosszer Horvatin Szanellától, az egyesület alelnökétől.

A horvát állami költségvetésből kapott támogatásból saját székházhoz jutott a HMDK sepsei alapszervezete, ezzel az egyesület tagjainak régi álma vált valóra. Az impozáns épülethez, mely 1911 óta díszíti a falu főutcáját, terebélyes udvar, tó és szőlőültetvény is tartozik, melyet az egyesület tagjai saját kezűleg fognak művelni.

Első „megmozdulásukra” a múlt hétvégén került sor, melynek során a gyümölcsfákat és a szőlőt metszették meg. Az egyesület tagjai a szőlőtermésből bort is készítenének majd, erre van is lehetőség a székhelyhez tartozó pincehelyiségben – tudtuk meg Prosszer Horvatin Szanellától, az alapszervezet alelnökétől, aki hozzátette, szerencsére a tagok közül többen is értenek a borkészítéshez.

A közeljövőben az épület renoválására is sor kerül.

– Többek között a nyílászárók cseréjére, a tetőszerkezet és a padló javítására lesz szükség, ezeket az egyesület szakemberekre bízza – mondta Szanella.

Azt még nem tudják, mikor költözhetnek át a bérelt helyiségekből, de az már biztos, hogy a saját székházukban majálisoznak majd.