Az első kórustalálkozó Szentlászlón

0
141

Szombaton magyar népdaloktól volt hangos a szentlászlói kultúrotthon: először tartott kórustalálkozót a szentlászlói Rozmaring Egyesület a helyi HMDK-alapszervezet közreműködésével. Az egész országból érkeztek magyar népdalkörök a rendezvényre, hogy ízelítőt adjanak repertoárjukból.

A szentlászlói Rozmaring énekkar 2013-ban alakult, fő tevékenysége a népdaléneklés és hagyományőrzés, jelenleg Pete Gizella vezetésével működik. Rendeztek már kisebb méretű nótaesteket, idén viszont úgy döntöttek, egy egész estés nagyrendezvényt szentelnek a magyar népdalok bemutatásának, melyre az ország egész területéről hívnak kórusokat.

– Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy megmutassuk munkánk gyümölcsét, továbbá a kapcsolatépítés is célja a találkozónknak, melyet a jövőben is szeretnénk megrendezni – mondta Bocka Szilvia, az egyesület titkára.

A találkozó megszervezésében a HMDK szentlászlói alapszervezete is közreműködött. Kelemen Dezső, az egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, elsősorban a többi horvátországi magyar kórussal való kapcsolat létrehozásában segítették a Rozmaring Egyesületet.

– Örülünk a kezdeményezésnek, hogy a falunkban, ahol eddig inkább a néptánc dominált, egy ilyen jellegű eseménnyel is bővült a programok listája – mondta Kelemen Dezső, hozzátéve, a szentlászlói HMDK a jövőben is támogatni, segíteni fogja a kórustalálkozót.

A műsor első fellépői a szent-lászlóiak voltak, majd a vendégek énekeltek. A legtávolabbról a spliti HMDK-alapszervezet kórusa érkezett, továbbá itt voltak az újbezdániak, a vinkovciak, a kórógyiak és az ójankováciak is, az Alfalusi Vegyes Kar a sepsei népdalkörrel közös produkciót mutatott be. Nagypiszanicai kultúregyesületünk gyermektánccsoportja is ott volt, illetve Novo Selo településről is érkezett fellépő.

Nagyszerű produkciókat hallhatott a közönség, a műsor után a kórógyi Aranycsárdás zenekar szolgáltatta a zenét az esti bálhoz.

A kórustalálkozón részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki a műsor előtti köszöntőjében elmondta, örül, hogy támogathatja ezt a nagyszerű kezdeményezést, mert nagy szükség van minden olyan rendezvényre, amelyek kultúránk őrzését, magyarságunk megmaradását szolgálja. Megemlítette a fontosabb beruházásokat is a faluban, amelyek az elmúlt években a közösség érdekét szolgálták: a felújított református templomot és a kultúrotthont, melyben hamarosan a vendégszobák is elkészülnek. Ígéretet tett, hogy a jövőben is támogatni fogja a szentlászlóiakat.