Az élményturizmusra alapoznak

0
1088

A Privilegium d. o. o. tevékenységében mind nagyobb szerepet kap az idegenforgalom. A kopácsi székhelyű cég a Drávaszög és a magyarországi Baranya kapcsolatát, valamint a régió turisztikai jelentőségét szeretné növelni.

A Privilegium alapvető tevékenysége a nemzetközi üzletviteli tanácsadás, de alapítójának, Gunzinám Máriának már a kezdetektől fogva céljai között szerepelt vidékünk idegenforgalmának a fejlesztése.

A cég tevékenységében egyre nagyobb szerepet kap a turizmus és a rendezvényszervezések.

Augusztusban, a nagyharsányi (Magyarország) Ördögkatlan Fesztiválon is szerepet vállalt.

A Privilegium szervezte a „horvát napot”, melynek keretében drávaszögi termelőknek adott bemutatkozási lehetőséget a méltán híres összművészeti fesztiválon. Szeptemberben pedig a Kopácsi Halásznapokat bővítette érdekes programokkal. És ez még csak a kezdet volt.

Elindult az Udvarok projekt

Kalajdžić Edita, a Privilegium munkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, az Ekotur szervezettel közösen elindították az Udvarok projektet, amelynek célja, hogy életet vigyenek a régi falusi vályogházak udvaraiba, programokkal töltsék meg azokat úgy, hogy ezzel a lakóházak tulajdonosainak is a hasznukat szolgálják.

Minden faluban állnak még olyan öreg parasztházak, melyeken nem fogott az idő, megmaradtak régi stílusukban. Lakóik sok esetben idős személyek, akik egyedül viselik gondját a háznak, udvarnak, kertnek.

– Az Udvarok projekt szociális jellegű is egyben, mellyel a magukra hagyott idős embereken segítenénk azáltal, hogy lehetővé tesszük számukra, hogy a turistáknak kínálják kézműves portékáikat – süteményt, bort, pálinkát, mézet stb. –, ezenkívül a jelképes belépőkből is hasznuk származna a vendéglátóknak. További pozitívuma a dolognak, hogy társaságot kapnának a sokszor egyedül élő házigazdák, akik mesélhetnének a látogatóknak „a régi, szép időkről” – mondta el lapunknak Kalajdžić Edita, hozzátéve, a program egyik célja, hogy a városi és külföldi turisták kapcsolatba kerüljenek a falu népével.

Az Udvarok projekt Kopácson indult, de más drávaszögi faluba is elvinnék, valamint a nagyobb fesztiválok részét is képezné, ahogyan a Kopácsi Halásznapokon is lakóházak udvarai voltak a Privilegium és az Ekotur egyesület által rendezett programok helyszínei.

Az Udvarok projekt amellett, hogy érdekes a turistáknak és hasznos a házigazdáknak, bemutatkozási lehetőséget ad a helyi kistermelőknek is. A program keretében jövő évtől rendszeresen szerveznének programot egy-egy háznál: kézműves foglalkozások, előadások, koncertek, vacsorák, étel- és italkóstolók, tematikus napok várják majd az érdeklődőket.

A programsorozat terve a Bellyei járás vezetőinek is elnyerte tetszését, így a Turisztikai Közösséggel együtt anyagilag is támogatták az első rendezvény létrejöttét.

A Privilegium fejlesztené a kerékpárturizmust is, mely az Udvarok projekthez is kapcsolódna – a biciklis (vagy akár motoros) turistáknak állomásonként pihenőhelyként szolgálnának ezek a helyszínek.

A programsorozat első állomása Kopácson volt, ahol szombaton „Katica mama udvarában” őszi programmal várták a vendégeket – tökfaragásra került sor. A résztvevők tea, forralt bor, házi sütemények kínálatából válogathattak és élvezhették a több száz tök faragása során kreativitásukat. A gyerekek számára – tekintettel a nagy érdeklődésre – háromszor is bemutatták a Csizmás kandúr c. bábjátékot Ivan Kristijan Majić előadásában.

A horvátországi és magyarországi Baranya egységes turisztikai kínálatának megteremtésén dolgoznak

A Privilegium utazási irodaként is funkcionál. Létrehozta a Travel to Baranya hálózatot, mely a horvátországi és magyarországi Baranya látványosságaiból, idegenforgalmi adottságaiból teremt egységes kínálatot a turisták számára.

– Célunk olyan „csomagok” létrehozása, melyeknek köszönhetően a külföldi turisták eljöhetnek hozzánk, és bepillantást nyerhetnek a régióba – tudtuk meg Editától.

A csomagok tulajdonképpen kirándulásokat tartalmaznának konkrét programkínálattal, melyben helyet kapnának természeti és kulturális látványosságok, kisiparosok, vendéglátók, szállásadók határon innen és túl.

A hálózat célja az egységes idegenforgalmi kínálat megteremtésén túl az is, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse régiónkat, programcsomagjait világszerte kínálná.

– Manapság nagy népszerűségnek örvend az élményturizmus. Az urbánus környezetben élő turisták nem a tengerpartra vágynak, hanem vidékre, ki vannak éhezve a különleges élményekre, amelyeket falun szerezhetnek, a mi régiónkban pedig hatalmas potenciál rejlik. A meglévő hálózathoz folyamatosan újabb és újabb jelentkezők csatlakoznak, minden baranyai idegenforgalmi szereplőt örömmel látunk – mondta a Privilegium munkatársa.

Ezeket a lehetőségeket szeretnék kiaknázni, és azáltal, hogy népszerűsítik vidékünket, természeti és kulturális értékeinket, hozzájárulnak a térség idegenforgalmi és gazdasági fejlődéséhez, ezzel együtt Baranya élhetőbbé tételéhez is.