Az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa Zágrábban

0
57

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa kedden Zágrábban járt. Az Oktatási és Tudományos Minisztériumban Branka Ramljak államtitkár fogadta, a találkozón részt vett Csapó Nándor, a minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője is.

Az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa kétnapos zágrábi látogatása ideje alatt több magas rangú tisztségviselővel is találkozott. A találkozókon a nemzeti kisebbségek jogairól esett szó. Megállapították, hogy Horvátországban a kisebbségek alkotmányos jogai biztosítottak, beleértve azok garantált parlamenti képviseletét is. Hangsúlyozták, hogy a szomszédos államok tagsága az euro-atlanti integrációkban Horvátország számára az egyik prioritás, és a nemzeti kisebbségek jogainak Horvátországban való tiszteletben tartása, azok magas szintű védelme fontos garancia a szomszédos államok biztonsága és stabilitása szempontjából.

A főbiztos az oktatási minisztériumba is ellátogatott, ahol a nemzeti kisebbségek anyanyelven folyó oktatásával kapcsolatban tájékozódott. A tárgyaláson Branka Ramljak államtitkár mellett Csapó Nándor, a nemzetiségi főosztály vezetője is részt vett, valamint Blaženka Divjak miniszter asszony is köszöntötte az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosát, aki elégedettségének adott hangot a hallottakkal kapcsolatban.