Az adventre hangolódik a Paprika Jancsi

476

Lelkesek a laskói általános iskola Paprika Jancsi Termelőszövetkezetének tagjai. Kézműves foglalkozások során készítik termékeiket – dísztárgyakat, ékszereket, süteményeket stb. –, melyeket a helyi és környékbeli rendezvényeken, vásárokon tesznek pénzzé. Bevételükből a foglalkozások alapanyagtárát bővítik, így tanulják meg értékelni a pénzt amellett, hogy fejlesztik kézügyességüket és szépérzéküket is.

A laskói általános iskola már régen is működtetett diákszövetkezetet. A tanulók akkor veteményeskertet műveltek, terményeiket pedig az iskolai konyha használta föl. A csoportot 2012-ben Erdős Dezső, az iskola angoltanára indította újra, Paprika Jancsi néven. Azért esett erre a névre a választás, mert a három településre, ahonnét az iskola diákjai vannak, jellemző a paprikatermesztés.
A paprika volt az alapanyaga első terméküknek is, az Erős Jancsinak, melyen később kicsit változtattak, és mártásként árusították a környékbeli fesztiválokon, vásárokon. Búzát is vetettek az iskola termőföldjébe, a belőle őrölt liszt is kínálatuk részét képezte.

A szövetkezet célja az, hogy a benne részt vevő diákok lássák, megtapasztalják, hogy egy-egy termék miként jut el a termelőtől az asztalig, hogy mennyit kell dolgozni egy kis pénzért, illetve a gyerekek körében általánosan tapasztalható érdektelenségen szerettek volna változtatni. Ez végeredményben sikerült is, a lelkesedés és az érdeklődés nem maradt el.

A szövetkezet ma is aktív, a diákok hetente két órára gyűlnek össze tanítás után az iskolában, hogy elkészítsék termékeiket, melyeket a vásárokon árusítanak.

A kézműves foglalkozások témáját az adott évszakhoz igazítják

Žipac Klaudia tanárnő, a csoport vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, a kézműves foglalkozások témáját mindig az adott évszakhoz igazítják. Tavasszal bodzaszörpöt készítettek, most pedig már a karácsonyra hangolódnak az adventi koszorúk és asztali díszek készítésével. Belekóstoltak már a bőrdíszműves munkába, a szalvétatechnikába és a süteménykészítésbe is.

Készítményeiket most is a helyi és környékbeli vásárokon, rendezvényeken értékesítik. Kiállítottak a laskói falunapon, és nagy volt a forgalmuk a Kopácsi Halásznapokon is. A kézműves foglalkozások során használt nyersanyagot és kellékeket az árusítás során szerzett pénzből vásárolják meg.

– Természetesen nem az anyagi haszon a cél, hanem maga az alkotás, hogy a gyerekek fejlesszék kézügyességüket, szépérzéküket, és talán a legfontosabb, amit a Paprika Jancsiban megtanulhatnak, a pénz és a rajta vásárolt dolgok megbecsülése. Észrevettem, hogy kevésbé pazarolják a nyersanyagot a foglalkozások során, és arra törekszenek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki az adott munkából – mondta el lapunknak Klaudia, aki horvát nyelvet és irodalmat tanít az iskolában, de nem áll távol tőle az a tevékenység sem, amivel a termelőszövetkezetben foglalkoznak.

A tevékenységbe besegít Andócsi-Tar Melinda is, az iskola könyvtárosa, aki eddig is sok jó ötlettel járult hozzá a munkájukhoz.

A Paprika Jancsi termelőszövetkezet inkább a lányok körében népszerű, de a fiúkat is szívesen látják, jelenleg mintegy tizenöt tagja van.

Legközelebb december 9-én, a laskói adventi kórustalálkozón, majd december 15-én, a Laskói Ifjúsági Egyesület adventi rendezvényén vásárolhatunk az asztalukról.