Avar kori temetkezési helyek Kelet-Szlavóniában

0
868
avar-temeto
Avar kori, 8. századi temetkezési helyet tártak fel horvát régészek Šarengradban, a Duna menti Ilok (Újlak) városától nem messze – közölte Marko Dizdar, az ásatások vezetője.

A feltárásokat a zágrábi archeológiai intézet, az iloki múzeum és a vinkovcei városi múzeum közösen végzi. Olyan sírokat találtak, amelyekben a csontvázak mellett változatos díszítésű kerámiaedényeket, női ékszereket, fülbevalót, nyakéket és gyűrűt leltek a régészek – közölte Dizdar. Megjegyezte: különösen fontos leletnek számítanak azok az állati csontmaradványok, amelyeket a sírokban helyeztek el, és amelyek összetett temetkezési szertartásra utalnak.
– A horvát Duna mente legnagyobb avar kori temetkezési helyéről van szó, amely a teljes feltárás után lehetővé teszi, hogy megismerjük Horvátország korai középkorát, különös tekintettel az avar tárgyi örökségre – mondta Dizdar.
Eddig Horvátországban Vin-kovci körzetében Nuštarban, Ójánkovácon és Privlakán találtak avar kori temetkezési helyeket. Šarengradban júniusban kezdődtek az archeológiai munkálatok és augusztusig tartanak.