Autómosó nyílt Hercegszőlősön

339

Az eszéki Fuis család 2006-ban nyitotta meg első önkiszolgáló autómosóját Pélmonostoron. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, ezért nemrég úgy döntöttek, bővítik azt, és építenek egy mosót Hercegszőlősön is.

A személyautó az egyik legtöbbet használt eszközünk, mely folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért gyakran koszolódik. A civilizációban élő embernek az elmúlt néhány száz év folyamán szinte ösztönévé vált, hogy a szárazföldi közlekedését lehetővé tevő tárgyak, élőlények (hintó, szekér, ló, autó, busz stb.) gondozottak és tiszták legyenek, ha nem ilyenek, az nem csak esztétikai érzékünket bántja, de a működésüket is hátrányosan befolyásolhatja.

E téren nyújt segítséget a 21. századi drávaszögi autótulajdonosoknak a Fuis család tulajdonában lévő egy-egy önkiszolgáló autómosó Pélmonostoron és Hercegszőlősön, melyek éjjel-nappal várják klienseiket az év minden napján. Melegvízzel működő, magasnyomású mosóik minden szennyeződést letakarítanak a járművekről, melyeket mosás után akár belülről is kitakaríthatunk a telepeken lévő ipari porszívók segítségével.

– Első mosónkat Pélmonostoron nyitottuk meg, mivel akkoriban a városban még senki nem nyújtott hasonló szolgáltatást. Az idők során folyamatosan bővítettük kínálatunkat, nyitottunk egy kisboltot is, ahol italokat és autókozmetikumokat is árulunk. A célunk az, hogy mindent, ami autónk karbantartásához szükséges, egy helyen biztosítsunk – mondja Fuis Marijo tulajdonos, aki hozzáteszi, hogy pélmonostori telepükön már palackozott gázt és autógázt is kínálnak, a máshol megszokott áraknál olcsóbban.

Hercegszőlős volt az ideális helyszín

A pélmonostori üzlet sikerének köszönhetően Fuisék hamar eldöntötték, hogy terjeszkedni fognak, mégpedig Hercegszőlős irányába. Azért választották Szőlőst, mivel a közelben nem volt autómosó, és sikerült egy rendkívül jó helyszínt is találniuk a település bejáratánál. Mosójukat az év elején nyitották meg, mely azóta a település mindennapjainak a részévé vált.

– Mindig is nagyon tetszett Hercegszőlős és környéke, többek között ezért is döntöttünk úgy, hogy itt nyitjuk meg következő szolgáltatásunkat. A terv, úgy tűnik, jónak bizonyult, hiszen sokan keresnek föl bennünket. Kihelyeztünk egy kávégépet is, ez is népszerűvé vált, úgy tűnik, hogy sikeresen „beleolvadtunk” a település életébe. Mindezek mellett hercegszőlősi mosónkban autókozmetikumokat és palackozott gázt is lehet vásárolni, utóbbi nálunk 99 kúnába kerül – mondta Fuis Bernarda tulajdonos, aki elmondta, további terveik között szerepel, hogy Hercegszőlősön egy autósboltot is nyitnak, illetve a meglévő mosóbokszok számát is növelni szeretnék.

Fontos a magyarul tudó munkaerő

Mivel a Hercegszőlősi járásban sok magyar él, a tulajdonosok fontosnak tartották, hogy a helyi mosóban olyan alkalmazott dolgozzon, aki jól beszéli a nyelvet. A vörösmarti származású Petrović Nebojša vegyes családból származik, ezért kiskorától fogva két nyelven beszél. Elmondása szerint eddig csak előnye származott abból, hogy ismeri mindkét nyelvet.

– Nagyon örülök, hogy kiskoromban megtanultam magyarul is, sok előnyöm származott a nyelv ismeretéből. Ide, a mosóba is sok olyan ember jön, főleg idősebbek, akik nem tudnak horvátul, csak magyarul, és én el tudom nekik is magyarázni, hogy miként működik a mosó – mondta Nebojša, hozzátéve, hogy nyelvtudását nagyra értékelik főnökei is.

Tisztább, mint az ivóvíz

Az autómosó vízágyúi öt különböző funkcióval rendelkeznek. Az első egy olyan sampont tartalmaz, mely a rovarok eltávolítását segíti, a második meleg, samponos víz, a harmadik az öblítés, majd pedig egy viaszréteggel is levédhetjük guruló kedvencünket. A mosás végén az ötödik funkció a cseppmentes száradást segíti elő, ezért azt nem érdemes kihagyni. Nem mellékes, hogy az előírásoknak megfelelően a felhasznált víz egy külön szűrőberendezésen megy keresztül, ezért az tisztább, mint az ivóvíz…