Átadták a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házát

423

Kitekintö.hu

pedagogusok_haza

Szombaton, november 20-án Komáromban ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ). Az ünnepi ülésen a Kárpát-medencei magyarság valamennyi pedagógusszervezete képviseltette magát, így például a diaszpórában élő magyarok anyanyelvi oktatásával foglalkozó szervezet tagjait is vendégül látták.

Köszöntőt mondott Pék László, az SZMPSZ elnöke, majd Répás Zsuzsanna, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szólt a résztvevőkhöz.

A szakmai-módszertani továbbképzések és az anyanyelvi tanulmányi versenyek megszervezését felvállaló szervezet díszokleveleket adott át azoknak a pedagógusoknak, akik munkájukkal helyi, regionális és országos szinten is kiveszik részüket a pedagógusszövetség munkájából. Emlékérmet kaptak a szervezet főbb támogatói, a szakmai és partnerszervezetek.

Az ünnepi ülést követően került sor a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házának ünnepélyes átadására, amely a jövőben továbbképző központként fog működni. Az épületet magyarországi támogatásból sikerült megvásárolni és felújítani.

Az ünnepi beszédet Jókai Tibor, az SZMPSZ irodavezetője tartotta, aki történelminek nevezet ezt a napot. „A bársonyos forradalom után húsz évig váratott magára, hogy a Kárpát-medencei magyar pedagógusszövetségek után a felvidéki magyar pedagógusok is birtokba vegyék szellemi lakhelyüket, a pedagógusok házát Komáromban” – mondta el az irodavezető.

Ezt követően Szantner Viktor, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma Oktatási Államtitkárságának illetékese mondta el köszöntő szavait. A szalag átvágása és az épület belső falán elhelyezett emléktábla felavatását követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az ünneplőket.

A jubileumi ünnepségen részt vett Heizer Antal, a Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövete.

A horvátországi magyar pedagógusokat a jubileumi ünnepségen Csapó Nándor, a HMPF elnöke képviselte.