Átadóünnepség Várdarócon

199

A napokban fejeződött be a várdaróci tájháznak, a település büszkeségének a teljes felújítása, amelyet egy kultúrműsorral és kiállítással egybekötött ünnepség keretében adtak át vasárnap délután.

A daróciak régi iskolájának az épülete több évtizeden keresztül betöltötte funkcióját. Száz és száz kisdiák koptatta padjait, az épülethez így a várdaróciak érzelmi szálakkal is kötődnek, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) ezért is érezte fontosnak, hogy felújítsa és megőrizze a felnövekvő nemzedékek számára. A felújítási munkák 2011-ben kezdődtek, szinte az utolsó pillanatban, hiszen az épület olyan rossz állapotban volt, hogy a következő tél már végzetes lett volna a számára. A munkálatok több fázisban zajlottak, négy év alatt sikerült használható állapotba hozni és 2015-ben újra megnyitni. Az átadóünnepség óta folyamatos az érdeklődés a tájház gyűjteménye iránt, és közben folytatódott a felújítása: megépültek a mellékhelyiségek, megszépült a környéke, az udvara és a tanítói lakrész is, ahol az egykori pedagógusok tiszteletére egy emlékszobát alakítottak ki.

Teljesen megújult a tájház

Vasárnap ismét szélesre tárta kapuit, és a rekkenő hőség ellenére is sokan eljöttek, hogy részt vegyenek az ünnepségen.

A Várdaróc Kultúregyesület két gyermektánccsoportjának a műsora után Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki az öt évvel ezelőtti átadón is jelen volt, mondott köszöntőt. Elmondta, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz évben mindent megtett annak érdekében, hogy azok a magyarok, akik nem a mai Magyarország területén élnek, érezzék, hogy van egy anyaországuk. Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt tíz évben a HMDK-val közösen cselekedtek. Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, eddigi parlamenti képviselő munkáját bizonyítja, hogy egyedüli jelöltként indul a választásokon. Ennek ellenére mindenki segítségére szükség lesz, hogy a választás sikeres legyen, hogy minél több szavazóval a háta mögött kerüljön be ismét a horvát törvényhozásba – mondta az államtitkár.
„Fontos, hogy az a munka, amely az előző években megkezdődött, a következő években is folytatódjon” – hangoztatta.

Ezt hangsúlyozta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is, aki megköszönte a várdaróciak mindenkori támogatását, amelyet a HMDK igyekezett az elmúlt években megvalósított beruházásokkal, felújításokkal viszonozni.

– Várdarócon az elmúlt négy év folyamán olyan beruházásokat tudtunk megvalósítani, amilyenekre az elmúlt 20 évben nem volt példa. Nagyon örülök, hogy meg tudtuk menteni ezt a várdaróciak számára fontos épületet, amely sok szép közösségi rendezvénynek ad majd otthont a jövőben – mondta Jankovics Róbert.

Az egybegyűlteket köszöntötte dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet is, aki számára ez volt az első olyan esemény, amelyen hivatalosan vett részt, a beiktatására nemrég került sor.

Az eseményen jelen volt még többek között Hoppál Péter miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő, Fuzik János eszéki magyar főkonzul, valamint Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának a főosztályvezetője, Szenn Péter püspök és ifj. Csáti Szabó Lajos lelkipásztor.