Akadozik a postai kézbesítés

Szerkesztőségünkbe az utóbbi időben ismételten egyre több panasz érkezik, melyek szerint olvasóink késve vagy egyáltalán nem kapják meg újságunkat. A kialakult helyzetért ezúttal is a horvát posta a felelős.

Az elmúlt években már több alkalommal is foglalkozni kényszerültünk a postával, ugyanis a különböző küldemények kézbesítése enyhén szólva sem zajlik zökkenőmentesen. Az utóbbi hetekben szinte nem volt olyan hét, hogy legalább két-három olyan telefonhívás ne érkezett volna szerkesztőségünkbe, amelyeknek a kezdeményezői újságunk kézbesítése kapcsán ne elégedetlenkedtek volna. A legtöbben a késve érkező újságra panaszkodnak, de előfordult olyan eset is, hogy valaki hetekig nem kap olvasnivalót, majd pedig „ömlesztve” jut el hozzá. Az ügyben a postát is megkerestük. Az intézmény sajtóosztályán érdemi választ viszont nem sikerült kapnunk, csupán annyit közöltek velünk, hogy az ünnepek alatt megnőtt a posta forgalma, és emiatt előfordulhattak „kisebb késések”, ám azok egyetlen esetben sem voltak jelentősek.

 A helyzet nem ilyen egyszerű

Sajnos több esetben is tapasztaltuk már, hogy a Horvát Posta egy leépülési folyamaton megy keresztül. Először a kisebb falusi postahivatalokat zárták be, nemrég pedig úgy szervezték át a rendszert, hogy az eddig nagynak hitt hivatalok is teljesen elveszítették jelentőségüket, hiszen a kézbesítés már nem onnét zajlik. Eltűntek az egész falut ismerő, kedves postások, sok esetben messziről érkező, a tájon először járó kézbesítők jelennek meg, akiknek nincs idejük keresgélni a házakat. Itt egy saját példát is felhoznék, ugyanis nemegyszer fordult elő, hogy noha nem vagyok egy kocsmatöltelék, a telefonszámlámat a helyi kocsmában hagyta a postás, de jártak már a faluban mások is hasonlóan. A másik nagy probléma, hogy ha jön is a kézbesítő, sok településre már csak hetente egy-két alkalommal jár ki. Éppen ezért előfordul, hogy ahol csak hétfőnként jelenik meg a postás, ott pénteki megjelenés esetén újságunkat nem valószínű, hogy hétfőn ki tudja vinni, ezért már csak az azt követő héten kerülhet az olvasó kezébe. Ez a helyzet különösen jellemző a Darázsi járás településeire, a legtöbb panasz is onnét érkezik. Szerkesztőségünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a friss újságot minél előbb postára tudjuk adni, és felvettük a kapcsolatot a posta vezetőségével is annak érdekében, hogy a jövőben ne történjenek csúszások. A helyzet ismeretében viszont nem vagyunk túl optimisták a precíz postai kézbesítés jövőjét illetően…