Agócs Gergely műsorajánlója

0
655

Agócs Gergely műsorajánlója

Agócs Gergely népzenész, népzenekutató a Felvidéken született. A Hagyományok Házának munkatársával a nézők hetente találkozhatnak a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zsűrijében.

A Bartók Rádió déli népzenei magazinját szakavatott kollégák készítik, s hihetetlenül értékes tartalmakat közvetítenek a hallgatóságnak. A népzene világának legaktuálisabb eseményeit osztják meg az érdeklődőkkel, ezzel egy színvonalas népművelő munkát is magukra vállalnak (hétfő, 12.05).

Kedden mindenki figyelmébe ajánlom a Tudós Társaságot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a közmédia kiemelten és korrektül foglalkozik a magyar tudomány eredményeinek népszerűsítésével. Büszkén mondhatom, hogy mi, magyarok nagyon ügyesek vagyunk, viszont korunkban, amikor eredményeink közzététele szinte fontosabbá vált, mint maga az eredmény, kicsit mintha lemaradtunk volna a világ mögött (M5, 18.25).

A Brit követi jelentések, 1956 nagyon izgalmas betekintést nyújtanak a politika háttéreseményeibe. A néző szembesülhet azzal, hogy a hivatalos politika mögött mennyi politikus és diplomata „szurkolt” a magyar forradalom sikeréért (szerda, Duna 21.35).

A Bartók Táncegyüttes volt az az első „fecske”, amely a táncházas gondolatot és élményt a színpadon is népszerűsítette. Tímár Sándor, az együttes vezetője Martin György és társai gyűjtései alapján anyanyelvként tanulták meg a magyar néptáncot, és amikor már tökéletesen beszélték ezt az „anyanyelvet”, csak ennek nyomán kezdték megalkotni a saját koreográfiájukat (Gála 2, csütörtök: M5, 19.55).

A Fölszállott a páva negyedik évadában ismét a gyerekek mutatkoznak be: a 6-14 év közötti korosztály. Hihetetlenül tehetséges kis versenyzőket látunk a színpadon, és tudásukon keresztül felmutathatjuk, milyen kiváló eredményeket ért el a magyar népművészet értékeinek oktatása; hagyományos műveltségünk értékeit nagyon hatékony módon tudják átadni az ifjabb nemzedéknek (péntek, Duna, 19.30).

Szombaton a Népzene itthonról című műsorban számomra nagyon kedves előadók, egyúttal barátaim, Berecz András, Sebestyén Márta és mások felvételeit hallhatjuk. Az ABT kiadó a táncházmozgalom slágereit vette fel lemezre. Az Ökrös együttes, a Muzsikás együttes a 90-es években élte fénykorát, s úgy muzsikáltak, hogy bátran odaállhattak hagyományőrző mestereik mellé. E tudás nyomán akár egy kalotaszegi vagy ördöngösfüzesi lakodalmat is végig tudtak zenélni.

A hetet fejezzük be egy szép játékfilmmel. Az El Greco című alkotás a „Görög”-nek, a spanyol festészet óriásának állít emléket. A mozi 2007-ben görög-magyar-spanyol koprodukcióban készült (vasárnap, M5, 21.05).