Adjunk vért!

0
179
08-veradas-eszk

A véradás igen nemes cselekedet, ami nekünk nem kerül semmibe, miközben életeket menthetünk vele.

A világon átlagosan ötpercenként kell az orvosoknak olyan esetekkel szembenézniük, amit vérátömlesztés nélkül nem tudnának megoldani. Rengeteg vérre van tehát szüksége az egészségügynek. Mivel a pótolandó vért mesterségesen nem lehet  előállítani, elengedhetetlen az önkéntes véradók segítsége.

 

Egy véradással 3 ember életét is megmenthetjük!

Amikor vért ad az ember, gyakran nem is sejti, hogy mennyit segít ezzel embertársain, sőt még saját magán is. Egy átlagos véradás során ugyanis a levett, átlagosan 4,5 dl vér akár három ember életét is megmentheti. Mindezek mellett minden egyes véradáskor teljes vérképet kapunk, amiből kiderül, ha netalán valami betegség lappang bennünk, illetve a vércsoportunkat is megtudhatjuk, ha esetleg nem tartottuk számon.  Az orvostudomány megállapítása szerint a rendszeres véradók körében ritkábbak a daganatos, illetve az érrendszeri betegségek. Ez nyilván annak tudható be, hogy a véradás során elvesztett vért a szervezetünk új, friss vérrel pótolja.

 

Hol és mikor adhatunk vért?

Ami a véradást illeti, bármennyire is szeretnénk  másokon segíteni, csak korlátozott számban tehetjük. Egy átlagos 18–65 év közti életkorú nő évente csupán háromszor, egy ugyanennyi idős férfi évente négyszer adhat vért.
Környékünkön az eszéki kórházban van lehetőség a véradásra, mégpedig hétfőn, szerdán és pénteken,  reggel  7-től délután 2-ig, kedden és csütörtökön déltől este 7-ig.

A kórházon kívül a Horvát Vöröskereszt vidéken is rendszeresen szervez véradónapokat, azokon olyanoknak is lehetőségük adódik a véradásra, akik csupán ezért nem utaznának be Eszékre.

Nem árt, ha belegondolunk, hogy egyszer nekünk is szükségünk lehet vérátömlesztésre.

 

{fcomments}