Áder a Fidesz elnökjelöltje

114
der-jnos

Áder János fideszes európai parlamenti képviselőt javasolja elnöknek Orbán Viktor, döntését pedig a Fidesz-KDNP parlamenti frakciószövetsége, valamint a nagyobbik kormánypárt elnöksége is támogatja. Áder vállalja a jelölést – megválasztására május 2-án kerülhet sor.
Orbán Viktor javaslatáról Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő számolt be: elmondása szerint Orbán olyan személyiségnek tartja Áder Jánost, aki biztonságot és kiszámíthatóságot nyújthat Magyarországnak – az új államfő legfontosabb feladata pedig az alkotmányos rendszer megszilárdítása kell, hogy legyen.

Áder János véleményét Lázár János tolmácsolta: a Fidesz frakcióvezetője többször tanácskozott Orbán jelöltjével, aki elfogadja a jelölést, ebben pedig a teljes frakciószövetség támogatja őt. Lázárt hozzátette, a jelölési folyamat kedden kezdődik, a Fidesz-KDNP-frakció pedig azt javasolja a házelnöki jogokat jelenleg gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek, hogy a parlament május 2-án válassza meg az új államfőt.
Áder János 1959. május 9-én, Csornán született, diplomáját az ELTE Jogtudományi Karán, 1983-ban szerezte meg, s tagja volt a Bibó István Szakkollégiumnak is. . 1990 és 2009 között országgyűlési képviselő, 1997 és 1998 között az Országgyűlés alelnöke, majd 2002-ig elnöke. 2002-től 2006-ig a Fidesz országgyűlési frakciójának, 2002 és 2003 között a Fidesz ügyvezető alelnökeként a párt vezetője. 2009-től európai parlamenti képviselőként dolgozott, lemondva hazai mandátumáról.

Áder később közleményben is kommentálta a kormányfői javaslatot: ‘(…) Tudatában vagyok annak, hogy Magyarország köztársasági elnökének a nemzet egységét kell megjelenítenie. Ezért az a célom, hogy hitet és reményt nyújtsak ahhoz, hogy mi magyarok, a világ nemzeteinek tizenötmilliós családtagjaiként mindig bizalommal tudjunk egymás szemébe nézni, tudjunk tiszteletet adni, tiszteletet ébreszteni, s ha kell, tiszteletet követelni. Ebben a munkában példaképemnek Deák Ferencet, a „haza bölcsét” tekintem.

Nem azért, mintha azt hinném, hogy valaha is a haza bölcsévé válhatnék, azt viszont őszintén hiszem, hogy az ő egykori bölcsességére alapozva ma is sikeresebbé és derűsebbé tehetjük közös jövőnket és jelenünket. Ebben a munkában minden magyart, hazánk valamennyi polgárát szövetségesemnek tekintem és szövetségesemül hívom.’ – olvasható a kommünikében.