A vízvezeték-szerelőnek nincs oka panaszra

698
15-kuruc--1-copy

Hiány van szakmunkásokból, túlkínálat pedig diplomásokból – állítják a szakemberek. Diplomával – nem ritkán több diplomával – állásért állnak sorba tömegesen a fiatalok, és sehol nem kellenek, míg a szakmunkások iránt állandó jelleggel nagy a kereslet. A laskói Kuruc Róbert, apja tanácsát megfogadva, vízvezeték-szerelőnek tanult. Mint utólag kiderült, jól döntött. Az iskolából kikerülve azonnal elhelyezkedett apja mellett, majd hamarosan saját céget nyitott. Ma már rengeteg megbízást kap Baranya- és Szlavónia-szerte, hiszen vízvezeték-szerelésre mindenütt szükség van.

Egyre kevesebben kívánnak szakmunkásképzőben tanulni az általános iskola elvégzése után, a többség az elméleti oktatást választja, illetve egyetemi diplomát akar. Emiatt hiányszakmák keletkeznek, sok helyütt szinte lehetetlen asztalost, ácsot, hegesztőt találni. A vízvezeték-szerelés nem tartozik a legnépszerűbbek közé, pedig egy ilyen szakemberre mindig szükség van, hiszen a mindennapjainkhoz hozzátartozik a vezetékes víz használata.
A vízvezeték-szerelő teszi használhatóvá a fürdőszobát és a konyhát, bővíti a meglévő rendszereket, átalakítja, ha kell, felújítja, és őt hívjuk akkor is, ha csőtörés vagy dugulás van, vagy más egyéb karbantartási munkára van szükség.
Ezt a szakmát választotta a laskói Kuruc Róbert is, miután elvégezte az általános iskolát.
– Apám is vízvezeték-szerelő, és tudta, hogy a környéken kevés a jó és megbízható mester. Az ő tanácsára választottam ezt a szakmát, és mondhatom, hogy nem bántam meg – mondta Róbert.
A szakközépiskolában elméleti tudás mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert kellett tenniük a leendő vízvezeték-szerelőknek. Róbert a gyakorlatot ugyanabban a vállalatban végezte, ahol édesapja munkaviszonyban volt. Itt gyorsan megtanulta, amit a víz-, gáz- és fűtésszerelőnek tudnia kell.
 

Az iskola elvégzése után azonnal munkába állt
Az iskola elvégzése után mindjárt elhelyezkedett a vállalatban apja mellett, 17 éves korában. Egy évig dolgozott itt, fejlesztette a szaktudását, majd 18 évesen saját céget nyitott.
Vállalkozása igényelt némi befektetést. A szerszámok nem csupán otthoni barkácsoláshoz kellettek, hanem a mindennapi munkához, így a jobb minőségű, drágább eszközöket – fúrógépeket, flexeket, présgépet stb. – vásárolták meg.
A gépek folyamatos karbantartást igényelnek, akárcsak a kisteherautó, ami már megérett arra, hogy jövőre lecseréljék. Ezek a költségek még nem tartalmazzák a különböző adókat és az üzemanyagot, ami szintén sok pénzt felemészt. A vízvezeték-szerelőhöz nem vihetik a munkát, mindig házhoz kell mennie.

 

15-kuruc--2

 

Baranya- és Szlavónia-szerte vannak megrendelései
Édesapja egy év múlva csatlakozott a vízvezeték-szerelő kisiparhoz. Annyi munkájuk volt, hogy szinte alig győzték. Az egész Baranya-háromszögbe, sőt Szlavóniába is hívták már vízvezetéket szerelni.
Róbert elmondta, szerencsére a válságosabb években is folyamatosan volt munkájuk. Az apróbb szerelésekből volt a legtöbb.
Tavaly tette le a gázvezeték-szerelői vizsgát, amire azért büszke, mert a Baranya-háromszögben rajta kívül csak páran rendelkeznek ezzel a szakképesítéssel.
– Gázzal egyelőre kevesen fűtenek Baranyában. Ennek legfőbb oka nem maga a gáz ára, hanem a bekötési költség – tudtam meg Róberttől. Hozzátette, bízik benne, hogy hamarosan csökkennek az említett költségek, aminek ő is örülne.
– Évről évre több a munkám, így el tudom tartani a családomat is; a kért szolgáltatásokat kedvező áron, jó minőségben és gyorsan elvégzem – mondta Róbert. Tervei között 1-2 munkás alkalmazása is szerepel.
Reggel 8-tól délután 4-ig dolgozik, de gyakran előfordul, hogy estig túlórázik. Mint mondta, a vízvezeték-szerelésben szerencsére nincs holtszezon, de így sajnos kevés időt tölthet a családjával és a hobbijával, azaz a focival és a pontyhorgászattal.
Egyelőre Róbert a családfenntartó, felesége most még otthon van a kétéves kislányukkal. Úgy tervezik, hogy addig ez így is marad, amíg a gyermek nem lesz óvodás korú. 

 

{fcomments}