A vajdasági magyarság fontos Szerbiának

376
jelcin

Kitekintö.hu

A vajdasági magyar közösség kiemelkedő jelentőségű Szerbia európai integrációs folyamatában – mondta Jelko Kacin. Az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője Brüsszelben a VMSZ küldöttségével a térség helyzetéről és a kisebbségi jogokról tárgyalt.

A találkozón megállapították: a vajdasági magyarság tevékeny és megkerülhetetlen része az ország uniós csatlakozásának. Az Európai Unió bonyolult intézményrendszerre épülő szervezet, ahol nagyon sok érdek ütközik és érintkezik, de különféle lobbizási lehetőségek is adódnak. A Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége a belga fővárosban Doris Packkal, az Európai Néppárt képviselőjével is találkozott.

A VMSZ képviselői a brüsszeli látogatást a kapcsolatok bővítésére és továbbfejlesztésére használják fel – mondta Varga László, a szerbiai parlament európai integrációs bizottságának elnöke. Hozzátette: azt szeretnék, hogy a folyamat közben és a végén a vajdasági magyaroknak haszna legyen a közeledésből az EU felé.

A Vajdasági Magyar Szövetség delegációja az Európai Néppárt főtitkárával és munkatársaival az együttműködés kiszélesítéséről tanácskozott, valamint arról, hogy a párt miként léphetne tovább az eddigi megfigyelői státusból társult taggá.

Nem feledkeznek meg a magyarirtásról

Az 1944-45-ös magyarirtás is belekerül a Szerbiáról szóló jelentésbe, amelyet Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője készít. A rezolúciót az Európai Parlament fogadja majd el. A Vajdasági Magyar Szövetség hét módosító javaslatot terjesztett be a dokumentumra, ami kellő fogadtatásra talált az uniós diplomaták körében – nyilatkozta Pásztor István.

A VMSZ elnöke hangsúlyozta: azért fontos, hogy a vajdasági magyarság számára kiemelt jelentőségű problémák is bekerüljenek a jelentésbe, mert később hivatkozási alapként szolgálnak majd. Ez követendő példa lehet az egész térségben, és a régió stabilitását segíti elő – fogalmazott Pásztor István.