„A szentlászlói falunap egy életképes magyar közösségről árulkodik”

0
185

A hétvégén került sor a szentlászlóiak falunapi ünnepségére. A programsorozat, melynek halfőzőverseny és futballmeccs is a részét képezte, központi eseménye a szombati felvonulás és kultúrműsor volt, melyen a helyi kultúregyesület tánccsoportjain kívül más hazai és magyarországi népi táncegyüttesek léptek színpadra.

A szlavóniai magyar településen a falunap a honvédő háború előtti nagyszabású aratóünnepségek „utódja”. A díszlet most is a régi szép mulatságokat idézi, akárcsak az időpont, hisz minden évben június utolsó szombatján tartják, amikorra már mindenki végez a búza betakarításával. Egy szomorú mementóhoz is kapcsolódik a dátumválasztás, ugyanis 1991-ben június 27-én érte az első szerb támadás Szentlászlót.

A háború sújtotta szlavóniai falu lakosainak mindennapjait átszövi az emlékezés, de a falunap természetesen elsősorban az ünneplésről, az együtt ünneplésről szól, melynek megszervezéséből minden helyi egyesület – a Petőfi Sándor Kultúregyesület, a szentlászlói HMDK-alapszervezet, a vadászok, a tűzoltók és a labdarúgó-egyesület is – kivette a részét. A hétvégi programnak halpaprikásfőző-verseny, futballmérkőzés és népzenei est is a részét képezte, központi eseménye pedig a szombati felvonulás és folklórműsor volt.

Felvonulás és kultúrműsor

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportjain kívül nyolc egyesület mutatkozott be. Zengővárkonyból és a Szigetvár melletti Szentlászlóról érkeztek művészeti együttesek, valamint a Rijekához közeli, az Ernestinovói járással testvérjárási kapcsolatban álló Viškovo településről jött egy mazsorettcsoport, továbbá más horvátországi településekről  is érkeztek magyar és más nemzetiségű együttesek.

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesületnek jelenleg hatvanöt táncosa van négy korosztályban. Sok fellépésük van országhatáron belül, de Kárpát-medence-szerte is. Többször jártak már Erdélyben, voltak a Felvidéken, idén a zengővárkonyiaktól kaptak meghívást a pécsváradi Leányvásárra.

Ebben az évben táncoltak Vinkovciban és Szarajevóban is, és hamarosan szerepelni fognak a horvát televízió reggeli műsorában is.

– Elégedett vagyok táncosainkkal és a csoportok vezetőivel is, azt gondolom, hogy lesz mit megmutatnunk a tévében, mint ahogy gazdagítjuk a mai falunap programját is, ami a szentlászlóiak legfontosabb ünnepe – nyilatkozta lapunknak Lapis János, a kultúregyesület elnöke.

Szombat délután a szentlászlói HMDK szervezésében került sor a szentlászlói, valamint a testvértelepülésről, a magyarországi Szentlászlóról érkező veterán futballcsapat barátságos mérkőzésére, és ekkor kezdődött a felvonulás is. A résztvevő csoportok a zengővárkonyi népi együttes rézfúvósai kíséretével a főutcán vonultak végig táncolva, útközben bőven akadt közönségük is, sokan az udvarukból nézték végig az eseményt. A felvonulás után a kultúrotthon mögött felállított sátor alatti színpadon, a táncegyüttesek produkcióival folytatódott a műsor. A vendégek itt fagylaltot, lángost és kürtőskalácsot is vásárolhattak, a kürtőskalácsot a Vukovári Magyarok Egyesületének  tagjai készítették.

Elsőként Lapis János és Katić Izabella, a szentlászlói gyermektánccsoport vezetője szóltak a közönséghez, majd Marijana Janušić, az Ernestinovói járás elöljárója és Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője köszöntötték a vendégeket.

– Szentlászlón egy olyan többnapos rendezvényt sikerült összeállítaniuk a szervezőknek, amelyben minden helyi szervezet, minden szentlászlói részt vesz. Ennek pedig üzenetértéke van, egy életképes magyar közösségről árulkodik, amelyért érdemes harcolni – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, hozzátéve, igyekszik is mindent megtenni a szentlászlóiakért. Az elért sikerek között említette a kultúrotthon és a templom felújítását, továbbá elmondta, bízik benne, hogy az idén az iskola renoválásával folytatódhat a történet.

Magyar zenés est

A kultúrműsor után a szentlászlói vadászházban folytatódott a program, ahol a helyi HMDK-egyesület szervezett magyar zenés estet. Mintegy 150 vendég mulatott a kórógyi Aranycsárdás és a magyarországi Szentlászlóról érkezett együttes zenéjére.

Kelemen Dezső, a szentlászlói HMDK-alapszervezet elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy közösségi összefogással ismét egy színvonalas programot sikerült megvalósítaniuk.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Ernestinovói járás támogatta.