„A sovinizmus jelképe”

367
trianon-emlkoszlop

Bósza János komáromi civil autonómiaharcos tegnap délelőtt fóliával takarta be a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által a komáromi határon felállított emlékoszlopot, mely a trianoni szerződést élteti.

„Ez az oszlop a sovinizmus jelképe. Az SNS magyargyűlöletének szimbóluma. Nem kérünk belőle!” – állt a kék színű fólián elhelyezett feliraton.

Bósza délelőtt 11 óra után ment a határon elhelyezett Trianon-oszlophoz, hogy tiltakozzon ellene. A Bumm negyed 12-kor érte el telefonon, ekkor már – elmondása szerint – egy rendőrautóban ült a helyszínen.

Azt mondta, éppen letakarta az oszlopot, amikor két rendőrruhás férfi ment hozzá, vulgárisan beszéltek vele, és a személyi igazolványát kérték, mire ő is arra kérte őket, azonosítsák magukat, de erre nem voltak hajlandók.

„Leköcsögöztek, gazembernek, disznónak neveztek” – mondta Bósza, aki szerint később egy rendőrjárőr is kiérkezett, akik igazolták magukat, így ő is megmutatta a személyi igazolványát. Ezt követően beszállították a komáromi rendőrkapitányságra.

„Őrizetbe vettek, de nem mondták meg, milyen indokkal” – mondta Bósza később, még a rendőrségről telefonálva. Hozzátette, semmilyen kárt nem okozott az SNS emlékoszlopában, így nem érti, miért vitték be.

Bósza Jánost délután fél 2-kor engedték el, az esetről jegyzőkönyvet vettek fel. „Az engem sértegető rendőr azt vallotta, én beszéltem vele vulgárisan, ebből persze egy szó sem igaz. Két eljárást is indítottak ellenem, egyet azért, mert a felszólítás ellenére nem igazoltam magam, a másikat pedig azért, mert állítólag megzavartam a közrendet” – nyilatkozta a Bummnak.

Daniel Lipšic belügyminisztert egyébként pont tegnap délután várták Komáromba, hogy kitüntessen két életmentő rendőrt.

A Trianon-oszlopot nem sokkal a parlamenti választások előtt helyezte el Komáromban a Szlovák Nemzeti Párt. Ján Slota pártelnök személyesen leplezte le az emlékművet, kijelentve, „Szlovákia most megmutatja a nemzetnek, egész Európának és elsősorban a Duna túloldalán élő magyaroknak, hogy ez a mi földünk, ez szlovák föld, és soha nem hagyjuk, hogy elvegyék”. Az oszlop felirata szerint a „hálás szlovákok” köszönetet mondanak a nagyhatalmaknak azért, mert tető alá hozták a trianoni szerződést, mely „megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését”.