A sokat megélt tökösi kastély

784
11-kastly1

A drávaszögi emberek csak Tito-kastélynak nevezik a Tökös-pusztai épületet. Az eredetileg nyaralóvillaként funkcionáló épületet még a Habsburgok építtették. Évek óta üresen áll, felújítása folyamatban van, de egyelőre senki sem tudja megmondani, mikorra készül el.

A tökösi kastély a Bellyei járásban, a Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen található. Az ide érkező turistacsoportok csak kívülről nézhetik meg az impozáns villát, amelynek bizony mára jócskán megkopott a fénye. A belső terek felújítása évek óta folyik, ám a rendelkezésre álló anyagiak szűkössége miatt megsaccolni sem lehet, mikorra készülnek el vele.

 

A Habsburgok építtették

A kastélyt a 19. század vége felé kezdték el építeni, valószínűleg Habsburg Frigyes főherceg volt a megrendelő, aki egy egyszintes vadászkastélyt képzelt bele a tökösi vadászkomplexumba. Így egészen az első világháború végéig az épület vadászházként, illetve nyaralóvillaként funkcionált. A főkastély az országváltást követően a Karađorđević-dinasztia tagjainak a rendelkezésére állt, a második világháború után Josip Broz Tito és közvetlen környezete vette birtokba.

Az épület klasszicista stílusban épült, ám szecessziós jegyeket is magán visel. Homlokzata dísztéglával van kirakva, míg a falak éleit kőtömb-imitációk díszítik. A többszintes kastély köré a 20. század közepén több melléképületet is emeltek, például vendégházat és kápolnát. A kápolna eredetileg Szent Hubert nevét viselte, hiszen ő a vadászok védőszentje. A honvédő háború alatt hivatalként szolgált. II. János Pál pápa 2003-ban tett eszéki látogatásakor megszentelt egy fából készült könyvet, amelybe a szentatya életrajzának egy részét vésték bele. Ez jelenleg a szóban forgó kápolnában található, és ennek okán az építmény a Pápai Áldás Kápolna nevet kapta.

 

Tito és vendégei

A kommunista “hercegnek”, Josip Broz Titónak 1974-ben 32 rezidenciája volt országszerte. Nagyon szeretett a tökös-puszati kastélyban tartózkodni, és számos államfőt, uralkodót, híres személyt látott itt vendégül, többek között Sophia Lorent is. Egyes források szerint Tito az erkélyről vette célba a kastély mögött elterülő hatalmas tisztáson hajnalban és szürkület idején összesereglő vadakat. A protokoll szerint két államfő nem tölthet el egy éjszakát egyazon épületben, így emiatt készült el a vendégek fogadására szolgáló kisebb szárny.

 

Szállodát alakítanának ki benne

A honvédő háború alatt a kastélyt kifosztották, lepusztították. Felújítása évek óta folyik, ám még mindig nem került olyan állapotba, hogy megnyithatnák a turisták előtt. A tervek szerint hotelt alakítanának ki benne, egyik részében pedig múzeum kapna helyet. A kastély mellett található régi vadászházat – amelyet vidéki villának is neveznek – szintén felújítanák.

A birtokról az első fényképeket Habsburg Izabella készítette, aki megörökítette az ott zajló életet. A vadregényes táj, a Kopácsi-rét flórája és faunája és maga a kastély is sok látogatót vonz évente, a kis kápolnában gyakran kerül sor esküvőre is. Már csak a felújítás befejezésére várnak, de egyelőre senki sem tudja, mikor lehet majd a épületeket belülről is megcsodálni.