A Nyolcak – centenáriumi tárlat nyílt Pécsett

526
08-burjan-nyolcak2

A Nyolcak Európája – A magyar avantgárd festészet születése c. tárlat december 10-én nyílott meg. A kiállítás a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa egyik legjelentősebb eseménye, egyben záró rendezvénye.

A pécsi Papnövelde utcai Nagy Kiállítótérben több mint félezer olyan mű látható, amely 1909 és 1912 között három budapesti tárlaton került a közönség elé, és mindegyik akkora felháborodást keltett, hogy több politikus is felszólalt ellene az országházban. Ugyanis ekkor váltotta fel a konzervatív szemléletet a formabontó merész gondolkodás, a vad színek, a sejtésszerű kontúrok használata.

A nyolc, Párizst megjárt festő: Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos.

– Ez egy olyan tárlat, amilyen még nem volt Pécsett, és az elkövetkező száz évben nem is valószínű, hogy lesz. Több mint három éven át öt kurátor gyűjtötte az anyagot, hogy az 1909 és 1912 között három rendkívüli Nyolcak-kiállítást újra összehozzák – hatvan kép kivételével sikerült is, de a hiányzók repróit is bemutatják – fogalmazott Sárkány József művészettörténész, a kiállítás pécsi kurátora.

A kiállítás rangját bizonyítja az is, hogy olyan, a magyar művészekre is nagy hatást gyakorló világhírű alkotók munkáit is bemutatja, mint Cèzanne, Matisse, Picasso, Kokoschka. Érdemes néhány különlegességet is megemlíteni: a két kiállított Matisse-műnek (Álló női akt, André Derain portréja) egyenként 4-4,5 milliárd forint az értéke. A két Cezanne-festmény ugyancsak ilyen értékhatáron mozog. A magyar alkotók közül a legértékesebbek Berény Róbert és Tihanyi Lajos munkái. A tárlaton – mindent összevetve – több mint ötvenmilliárd forint értékű festmény látható. A kiállított anyagot több mint nyolcvan különböző helyről, magán- és közgyűjteményből, francia, német, angol múzeumokból, köztük a londoni Tate Gallery-ből válogatták össze.

A kiállítást március 27-ig lehet megtekinteni.