A nyár minden hétvégéjére jut rendezvény

477

Újságunk két hétig szünetel, de a rendezvények ez idő alatt sem állnak le, sőt, a nyár minden hétvégéjére jut valamilyen szórakoztató program. Lesz Anna-bál, színjátszó est, fesztivál koncertekkel, motoros találkozó stb., így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Anna-bál Vörösmarton

 

 Az Anna-bálok régi hagyománya Balatonfüredről terjedt el, és ért el Vörösmartig is, ahol ezen a szombaton (július 25-én) rendez Anna-bált a helyi Dália Egyesület a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatásával. A 2013-ban alakult Dália Egyesület a falu asszonyait tömöríti, elsődleges tevékenységük kézimunka-délutánok szervezése, melyek eredményét már számos kiállításon mutatták be fennállásuk óta.

– Bált most szervezünk először, amely jó alkalom lesz arra, hogy a hazaiaknak is bemutassuk kézimunkáinkat – mondta Takács Jelena, az egyesület elnöke.
Az Anna-bált nyolc órai kezdettel tartják a vörösmarti kultúrotthonban. A kézimunka-kiállítás este hétkor nyit, szintén a művelődési házban. A bálra 20 kúna a belépő, és értékes tombolanyeremények is lesznek, a tombola 10 kúnába kerül majd. A zenét Kurel Goran szolgáltatja.

 

Vidám est Csúzán

programajanlo_podium-copy

A végigtáncolt Anna-bál után, vasárnap könnyedebb szórakozásra nyílik lehetőség Csúzán. A Pódium Amatőr Színjátszó Társulat vidám estet szervez az újbezdáni, bezdáni és egerági színjátszó körök vendégszereplésével.
A csúzai színjátszó kör tagjai minden évben újabb darabokat tanulnak be, melyeket egy őszi kabaréest keretében mutatnak be Csúzán, de az év folyamán más településeken is szerepelnek.

– Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy mi is vendégszereplőket hívjunk Csúzára, így a vasárnapi vidám esten mi csak „mellékszereplői” leszünk a műsornak – mondta Pinkert Ilona, a színjátszó társulat vezetője.
A vendég előadók is komikus jelenetekkel fogják szórakoztatni a kacagásra vágyó közönséget. A vidám estre július 26-án 19 órai kezdettel, a csúzai kultúrotthonban kerül sor.

 

Fiatalok Fesztiválja Kopácson

programajanlo_fife-1

A Fiatalok Fesztiváljáról már többször is cikkeztünk, a nyár legnagyobb bulija július 31-én és augusztus 1-jén vár mindenkit Kopácson.
Péntek délután 14 órától számos érdekes programra kerül sor: lesz társasjáték-sátor, batikoló műhely, „sörpong” és ügyességi játékok, 17 és 18 óra között pedig moderált beszélgetés lesz a Tankcsapda tagjaival (a részvétel jegyköteles).

15.30 órától moderált beszélgetés Schanda Tamás ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárral (Emberi Erőforrások Minisztériuma).A beszélgetés témái: 1. Érdektelenség és asszimiláció, hogyan segítheti az anyaországi kormány a határon túli (kis régiók) fiatalokat?, 2. Mi a magyar kormány álláspontja, véleménye arról, hogy a határon túli fiatal hol tanuljon tovább?, 3. Ön, mint fiatal kormánytisztviselő, hogyan látja a fiatalok helyzetét és hozzáállását napjaink társadalmában? Tudná ezt valamilyen személyes tapasztalattal szemléltetni? 

Este 21 órától zenél a Tankcsapda, majd a Rumproof zenekar szórakoztatja a közönséget. Szombaton már délelőtt indul a fesztivál programja. 10 és 13 óra között bűvészbemutatót tartanak, és különböző műhelyfoglalkozásokra kerül sor. Ezután tamburakoncertet hallhatunk Versendi Kovács József, a magyar népművészet mestere és tanítványai, a Dunavkinje együttes előadásában. Majd beszélgetést két magyarországi sportolóval, Sztárcsevics Jánossal és Kürthy Lajossal, és Xfight-bemutatóra (az egész világon népszerűségnek örvendő, egész testet igénybe vevő fitness sportág) is sor kerül. 15.30 és 17.30 között ifjúsági kerekasztal-beszélgetés lesz A fiatalok szerepvállalása az anyanyelvű oktatás népszerűsítésében – ötletek és jó gyakorlatok címmel. Ezután készségfejlesztő műhely következik 19 óráig, majd ismét koncertekkel folytatódik a program: a Firescream, a The Garden és a Dj Noisy Boy zenélnek.

A Fiatalok Fesztiválján egyedül a Tankcsapda-koncert jegyköteles, melyre a belépő elővételben 75, a helyszínen 90 kúna. Horvátországi jegyvásárlási helyszínek: Csúza – PIROS CSIZMA, Várdaróc – DARÓCZ étterem, Kopács – NIMRÓD kávézó.

 

Sokac babfőzőfesztivál Mohácson

programajanlo_mohacsi_babfozo

A horvát-magyar határ túloldalán kínált programokból is szemezgethetünk. Mohácson augusztus 1-jén Sokác Babfőzőfesztivált rendeznek. A mohácsi sokácok népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő kulturális és gasztronómiai találkozója már több mint egy évtizedes múlttal rendelkezik, és rendszerint horvátországi magyar résztvevői is vannak.
Az idei rendezvény 15.00 órakor indul köszöntőkkel a Sokác Negyed utcában, közben az agyagedényben történő babfőzés is kezdetét veszi. A gasztronómiai ízek mellett kulturális bemutatók is helyet kapnak a kézműves bemutatókkal egyetemben. A rendezvény az este kezdődő utcabállal zárul.

 

15. Biker’s Weekend – motoros találkozó a kiskőszegi Zöld-szigeten

programajanlo_motoros

Ha augusztus második hétvégéje, akkor Biker’s Weekend – ezt a batinai motoros találkozó rendszeres látogatói már tudják.
Augusztus 6. és 9. között dübörgő motoroktól és rock’n’roll-tól lesz hangos a Zöld-sziget. Napközben ügyességi játékokra, este koncertekre kerül sor. Az idei, sorrendben 15. Biker’s Weekend sztárvendége az Atomsko sklonište lesz. Ha az időjárás engedi, a résztvevők strandolhatnak is a motoros találkozó helyszínéhez közeli dunai strandon.

 

Lecsófesztivál Kopácson

Kiskőszeg után kanyarodjunk Kopácsra, ahol a motoros találkozónál „lightosabb” rendezvényre kerül sor. Mi lehetne ugyanis könnyebb egy friss paprikából és paradicsomból főtt lecsónál, ami a főszerepet játssza augusztus 22-én Kopácson. Az Arany János Kultúregyesület és a kopácsi HMDK-alapszervezet harmadszor rendez Lecsófesztivált, melyen a résztvevők összemérhetik lecsófőző-tudásukat. A verseny nevezési díja 100 kúna. A zenét a Kopácsi Alkalmi Zenekar szolgáltatja.
Jelentkezni augusztus 20-ig lehet Varga Józsefnél a 091-78-257-12-es mobilszámon.

 

{fcomments}