A magyar kultúra napját ünnepelték

0
283
lthatr1

A magyar kultúra közelgő  napja alkalmából szerveztek központi ünnepséget pénteken, január 14-én a zentai művelődési házban, majd másnap a programsorozat részeként került sor a Kárpát-medencei kulturális fórum 2011 elnevezésű rendezvényre, amelyen a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége képviselője is részt.

A zentai Művelődési Házban a magyar kultúra napja alkalmából szervezett délvidéki központi ünnepségen Dudás Károly, a rendezvényt szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet. A rendezvény keretében került sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa-díjának, Aranyplakettjének és Plakettjének ünnepélyes átadására, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2010 című pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére is.

Kárpát-medencei kulturális fórum Zentán

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett központi ünnepség programsorozata keretében tartották meg szombaton, január 15-én a Kárpát-medencei kulturális fórum 2011 elnevezésű rendezvényt a zentai Alkotóházban.

A (szerbiai) Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, az Anyanyelvi Konferencia és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal által szervezett hagyományos találkozón a Kárpát-medencei kulturális intézetek, művelődési ernyőszervezetek vezetői és szakmunkatársai vettek részt, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége részéről Kriják Krisztina alelnök és Kettős Zsuzsanna elnökségi tag.

A fórum résztvevői délelőtt Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának kabinetigazgatója és Pomogáts Béla, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi Konferenciájának elnöke vitaindító előadását hallgathatták meg. A résztvevők közül is többen felszólaltak.  Délután a Kerekasztal tagjai tanácskoztak.

– A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége tavaly óta tagja a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalnak. Nagyon fontosak ezek az összejövetelek számunkra is, ahol a Kárpát-medencei kulturális intézmények, szervezetek képviselői meg tudjuk beszélni az őket érintő legfontosabb kérdéseket. Mindezt az együtt gondolkodás jegyében tesszük. Örömmel közölhetem, hogy idén a Kerekasztal legnagyobb rendezvényére, a Kárpát-medencei Kulturális Napokra itt, Horvátországban kerül sor – mondta el lapunknak Kriják Krisztina.

A rendezvényen részt vett Tomašić Deák Korina és Bognár Attila a MESZ és a pélmonsotori Baranyai Júlia Népfőiskola képviseletében

lthatr2