A MÁÉRT X. üléséről

178
maert-2

Budapest – A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) november 23-24-én tartotta jubileumi, X. ülését. A tanácskozáson részt vett Jakab Sándor, a HMDK elnöke is.

Nehéz idők vannak mögöttünk, és nehéz idők állnak előttünk – mondta Orbán Viktor nyitóbeszédében.

A nehéz időket is vélhetően könnyebb lesz áthidalnunk a Magyar Nemzetpolitikai Stratégia segítségével, amelynek majd ötvenoldalas dokumentumát a résztvevők a Zárónyilatkozattal együtt elfogadták.

A dokumentum többek között rögzíti, hogy Magyarország támogatja a külhoni magyar közösségek autonómia-törekvéseit, erkölcsileg és anyagilag a külhoni magyar intézményeket, szervezeteket, és közvetlen kapcsolatot épít ki a határon túli magyarsággal.

Rögzítették az ún. nemzeti fontosságú intézmények kritériumrendszerét, és több aktuális kérdésről, eseményről tárgyaltak, mindenekelőtt a kettős állampolgárságról (kedvezményes honosítási eljárás), a népszámlálásokról és a küszöbönálló parlamenti választásokról (Horvátország kivételével a jövő év tavaszán).

Külön figyelmet kapott Vajdaság a szerb vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény (ún. restitúciós törvény) miatt, mert a magyarokat gyakorlatilag kizárták a törvény hatálya alól, valamint a Felvidék a kettős állampolgársággal kapcsolatos ottani nehézségek miatt.

A kétnapos találkozón a meghívott szervezeteket elnökeik képviselték, így Horvátországból a HMDK-t Jakab Sándor, a MESZ-t pedig Juhász Sándort, a magyar parlamenti pártokat pedig elnökeik vagy frakcióvezetőik.