„A levél tartalmát tudomásul vettem”

263
Bernyi-Jzsef-kezek

Az MKP elnökének állampolgárságáról érdeklődik a belügy

A szlovák belügyminisztérium közigazgatási osztálya a Szlovák Nemzeti Párt beadványát követően levélben fordult Berényi József MKP-elnökhöz, hogy nyilatkozzon: pártja április 14-i közgyűlésének idején Szlovákia állampolgára volt-e, mert egy más ország állampolgárságának felvételével automatikusan elveszíti a szlovákot – adta hírül tegnap a honlapján a Szabad Újság felvidéki közéleti hetilap és hírportál. Ha pedig a szlovák állampolgárságát elveszítette, a politikai pártokról szóló törvény értelmében a Magyar Koalíció Pártjának elnöke sem lehet. Pártelnöki funkcióba ugyanis csak szlovák állampolgárságú egyént választhatnak.

A lap tudósítása szerint Berényi lakonikus, szintén levélben elküldött válasza egyelőre mindössze ennyi: „A levél tartalmát tudomásul vettem.”

A politikus a Szabad Újságnak kifejtette: – Úgy látszik, nagyon zavarom a kormánykoalíció köreit, ha az SNS-es Ján Slota kezdeményezésére Daniel Lipšic belügyminiszter a koalíció többi politikusának csendes jóváhagyásával ilyen jellegű hadjáratot indít ellenem. Iveta Radičová és társai már elfelejtették választási ígéretüket, mely szerint senki sem veszítheti el az állampolgárságát a kormányzásuk idején. Fontolgatom, hogy hasonló beadvánnyal én is a belügyminisztériumhoz fordulok, amelyben kérem, vizsgálják meg, Ján Slota nem rendelkezik-e horvát állampolgársággal is, hiszen a médiában megjelent információk szerint abban az országban jelentős vagyonnal rendelkezik. S ki tudja, a nagy vagyonhoz nem kapott-e időközben állampolgárságot is – nyilatkozta a lapnak az MKP elnöke.

Berényi a belügyminisztérium levelét még május elején megkapta, a válaszát viszont csak e héten postázta. Mint mondta, a népszámlálás előtti időszakban és a kisebbségi nyelvhasználati törvényről szóló vita idején nem akart zavart kelteni.

Az MKP elnöke tegnap kiegészítette korábbi szavait: – Úgy látszik, a kormánykoalíció mindenáron gyöngíteni akarja az MKP-t, hogy a magyar kérdésekben folyamatosan visszalépegető Most-Híd tényleges kihívó nélkül indulhasson a következő parlamenti választásokon. A magyar parlament elnökének, Kövér Lászlónak végül is igaza van: a szlovák politikusok úgy táncolnak, ahogyan Ján Slota fütyül – áll apártelnök tegnapi nyilatkozatában.