A lemezlovas tanító bácsi

0
220
riport-5

 

Laskó – Sztojanovics Dánielnek két hivatása van. Nappal gyerekeket tanít, a hétvégéken pedig dj-ként dolgozik Eszék egyik legfelkapottabb szórakozóhelyén. Munkájáról, terveiről mesélt nekünk.

A laskói fiatalembert, Szto-janovics Dánielt tanító bácsiként ismerik és szeretik a gyerekek a Laskói Általános Iskolában, de rengeteg rajongója van a zenekedvelő fiatalok körében is, számukra ő nem más, mint dj Chimp-e. Annak ellenére, hogy a két szakma teljesen különbözik egymástól, Dániel tökéletesen összehangolta őket. Az első kérdésem mégis az volt, hogy vajon hogyan lesz egy pedagógusból dj?
 

A zene mindig is a legfőbb hobbija volt
Dani már az általános iskolában is rajongott az elektronikus zenéért, ám csak akkor kezdhetett el vele foglalkozni, amikor saját fizetése lett, hiszen egy dj-alapfelszerelésnek elég borsos az ára. Kezdeti probálkozásait a környezete csodálkozva fogadta, de amikor látták, hogy ez mennyire fontos számára, támogatni kezdték. Egy buli alkalmával egyik ismerőse, aki már hosszabb ideje lemezlovasként tevékenykedett, felajánlotta, hogy segít neki elsajátítani az alapokat. Kezdetben házibulikban zenélt, majd 2009-ben megtört a jég, amikor is egy kávézóba hívták. Pontosan emlékszik még arra a lámpalázra, amellyel akkor meg kellett küzdenie. Kiállt az emberek elé, és tőle függött, hogy hogyan fogják magukat érezni. Arra is nagyon büszke, hogy az első bulijára sikerült 120 jegyet eladnia. Időközben pedig az ismeretségi köre is bővült, jó viszonyban van számos itthoni és külföldi dj-vel is.
Egy versenynek köszönheti, hogy rezidens dj lett
A lemezlovasság manapság egyre divatosabb a fiatalok körében. Az elektronikus zene kedvelői gyakran megpróbálkoznak a mixeléssel, éppen emiatt van az, hogy ezen a téren eléggé telített a piac. Dani szerint ebből a szakmából csak akkor lehet megélni, ha az ember elér egy bizonyos szintet, és a neve szélesebb körben is jól cseng. Egyelőre ő még valahol félúton tart, ám idén ősszel komoly elismerésben részesült. Néhány hónapja ugyanis dj-versenyt hirdettek az eszéki Bastion szórakozóhelyen, ahol dj Chimp-e is elindult. Sikeresen bejutott az elődöntőbe, majd azon is túljutva a helyi rezidens dj meghívta őt egy buliba, hogy zenéljen pár órát. Egy hónap múlva a tulajdonos felajánlotta számára a rezidensi dj-pozíciót, amit megtiszteltetésnek érez. Ezt a munkakört immár négy hónapja tölti be. Feladatai közé tartozik bulik szervezése, dj-k meghívása, és mivel komoly nevek is megfordulnak a Bastionban, még zenélhet is velük. A szilvesztert már izgatottan várja, hiszen egy olyan neves dj lesz a sztárvendég, akinek a zenéjére iskolás korában bulizott, és sosem gondolta volna, hogy egyszer még együtt fognak dolgozni.
 

Fő zsánere a house és a tech house
Dj Chimp-e szerint ez a szakma naprakészséget igényel, hiszen folyamatosan követni kell az új zenéket, állandó „készültségre” van szükség. Emiatt szabadidejének nagy részét is a számítógép és a keverőpult előtt tölti. Kedvenc műfaja a house, de egy dj-nek rugalmasnak kell lennie, és a közönség igényeihez kell alkalmazkodnia. A mai fiatalok a kommerszet, a popzenét kedvelik leginkább, erre van a leginkább igény. És bár a lemezlovasok mások számaival „zsonglőrködnek”, az utóbbi időben egyre inkább már produceri feladatokat is ellátnak, és igyekeznek saját kompozíciókkal is előrukkolni. Dani büszke arra, hogy két év alatt sikerült eljutnia oda, ahol most van, és reméli, hogy itt nem fog megállni.
Mindkét szakmában vannak sikerélményei, persze egészen más jellegűek. Míg egy buliban a közönség hangulata azonnali sikerélménnyel tölti el, a tanításban ehhez hosszabb időre van szükség. Mindkét foglalkozását nagyon szereti, és egyelőre elégedett, hiszen dj karrierje az átlagosnál gyorsabban ível felfelé. A családján, barátain és természetesen a közönségén túl pedig tanítványai is rendkívül büszkék lemezlovas tanító bácsijukra.