A külföldre utazók váltsák ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

589

Az év elejét sokan töltik külföldön rokonoknál, sípályákon. Ha az EU valamelyik országába látogatunk el, feltétlenül igényeljük az Európai Egészségbiztosítási Kártyát – javasolja a Horvát Egészségbiztosítási Intézet a honlapján.

Mi az Európai Egészségbiztosítási Kártya?
Egy olyan ingyenes kártya, amelynek a birtokában az ideiglenes tartózkodás során a kártya tulajdonosa az EU bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van, ugyanolyan feltételekkel és a költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek.
Fontos tudni, hogy ez a kártya nem helyettesíti az utazásbiztosítást. Tehát nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetők az olyan költségek, mint például a visszaútra szóló repülőjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke. Nem fedezi a költségeinket, ha kifejezetten olyan céllal utazunk, hogy orvosi kezelést vegyünk igénybe. És nem garantál ingyenes szolgáltatásokat sem. Miután az egyes országok egészségügyi rendszere eltérő, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazánkban nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek.
Az ingyenes kártyákat Horvátországban a Horvát Egészségbiztosítási Intézet bocsátja ki az ország több pontján működő hivatalában. Igényelhető személyesen és interneten keresztül is.
Egy ingyenes telefonos applikáció is letölthető, az European Health Insurance Card, ahol érthetően és egyszerűen magyarázzák el a kártyával kapcsolatos tudnivalókat minden egyes országra külön-külön.

{fcomments}