A kiskőszegi gitárművész

454
12-riport----kisfival

Kiskőszeg/Batina – A hét végén Dárdai Sándor gitárművész előadását hallgathattuk meg a kiskőszegi kultúrotthonban, és bár jelenleg már nem él szülőfalujában, szívesen visszajár, és természetesen nem csak azért, hogy bemutassa földijeinek a művészetét.

Múlt szombaton Dárdai Sándor gitárművész egyórás koncertjére került sor a kiskőszegi kultúrotthonban. A batinai születésű zenész immár harmadik alkalommal lépett hangszerével szülőfaluja közönsége elé, akik ezúttal is szívesen hallgatták a produkciót. Elsőként reneszánsz dallamok csendültek fel, majd lassan haladva errefelé az időben, egy csodálatos klasszikus zenei időutazáson vehettünk részt, ahol kalauzunk nem más volt, mint egy gitár.

 

Édesanyja ajándéka terelte a pálya felé

Sándor körülbelül tízéves lehetett, amikor édesanyja egy gitárral ajándékozta meg. Addig nem igazán álmodozott zenei pályáról, de a hangszer birtokában azt gondolta, megtanul rajta játszani. Bár mindkét szülőjének jó hallása volt, nem volt egyértelmű, hogy Sándornak ezen az úton kellene képeznie magát. A faluban élt egy zenetanár, Piri Pista bácsi, akinek ugyan nem volt megfelelő végzettsége, riportalanyom mégis olyan zenei alapot sajátított el tőle, amiért még ma is hálás. A gitár pedig szerelem volt első hallásra, mely végül a hivatásává vált. Eszéken kezdte, majd Újvidéken végzett fagott szakon, amelyhez pedagógusi szakképesítést is szerzett. Bár egy időre úgy tűnt, hogy a gitár nem kap hangsúlyos szerepet az életében, Magyarországra költözése után felkeresett egy gitárművészt, akinél egy évig tanult. 1998-ban szerezett tanári diplomát gitárból, majd pedig két hete a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karán a művészdiplomát. Bár korábban más hangszeren is játszott, a fagott felett végül győzedelmeskedett a gitár, amelyet tanít is.

 

Egyre népszerűbb hangszer a gitár

A gitár napjaink kétségkívül legnépszerűbb hangszere, nagyon sok fiatal tanul rajta játszani. A fiatal diákok pedig egyszerűen „kilökik” az idősebbeket a pályáról. Mint Sándortól megtudtam, éppen ez az oka annak, hogy nem olyan egyszerű ezen a téren kitörni és csak a művészi teljesítményből élni, hiszen bármikor jöhet valaki, aki még újabbat tud mutatni. Éppen ezért riportalanyom jelenleg elsősorban gitároktatással foglalkozik, de az elmúlt időszakban egyre gyakoribbakká váltak a fellépések is. Nem szeret előre tervezni, de örülne neki, hogy ha a jövőben ezek a fellépések még sűrűbbé válnának, és minél több helyen bemutathatná művészetét. Hangszeréhez, egy görög gitárhoz igazi profi módjára viszonyul, hiszen tudja, ők ketten keltik életre a csodálatos dallamokat.

 

Büszkék rá itthon

Bár jelenleg Szegeden él, nem felejti el szülőfaluját, ahol élete első húsz évét töltötte, és ahol megtalálta élete hivatását, ahol elsajátította a zenei alapokat. A család, a rokonok, a barátok, a falubéliek pedig hazavárják, vele együtt a művészetet is, amelyet képvisel, és amelyben már profinak számít. A telt házas szombati előadáson, ahol többek között spanyol reneszánsz műveket, barokk táncot is hallhattak, a legkisebbektől kezdve az idősekig minden generáció képviseltette magát, egy órán keresztül élvezve a gitármuzsikát, amelyről Sándor gondoskodott. És bár nem szeret a jövőről beszélni, és megbecsüli mindazt, amit a jelen nyújt számára, abban biztosak lehetünk, hogy még hallani fogunk róla, és reméljük, hogy nem csak szülőfalujában, hanem egyre szélesebb körben is.

12-drdai-sndor2

A kiskőszegi koncert