A HDZ nyerte meg a választást

0
19

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények szerint – 99 százalékos feldolgozottságnál – a jelenleg kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a vasárnapi parlamenti választásokat.

Az adatok szerint a HDZ 66 (a külhoni horvátok szavazataival együtt), a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson induló Miroslav Škoro által létrehozott Haza Mozgalom áll 16 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), valamint 7 mandátummal a Možemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség, a választások meglepetése. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint  Radimir Čačić Reformisták nevű pártja.

A száborban 8 mandátum „foglalt”, ezeket a nemzeti kisebbségek képviselőjelöltjei szerezték meg nemzettársaik támogatásának köszönhetően.

Kormányt alakíthat a HDZ

A győztes pártot támogatásáról biztosították a kisebbségi képviselők (8 mandátum), valamint a HNS és a Reformisták (1-1 mandátum), és velük együtt 76 fős többsége lesz a 151 fős horvát képviselőházban.

Lemondott a vesztes Szociáldemokrata Párt elnöke

Davor Bernardić, a horvát ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke pártja választási veresége után hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésről, és nem indul a pártelnöki tisztségért.

Közölte: a párton belüli választásokig Zlatko Komadina, az SDP alelnöke veszi át ideiglenesen a párt vezetését. A szociáldemokraták statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést. Bernardić jelezte, hogy nem kíván részt venni a kampányban, és a pártelnökjelöltekről sem nyilatkozott.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy ki a felelős pártja választási vereségéért, elmondta: mindig az elnököt terheli a felelősség. „Mint ahogy korábban is mondtam, nem hibáztatok senkit. Az állampolgárok választottak” – fogalmazott, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni.

Hozzátette: bár elmegy az új összetételű parlament alakuló ülésére, még nem tudja, hogy képviselő marad-e.