A gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése az egyik cél

0
646
09-fkonzul-1

Számos gazdasági és kulturális rendezvény, találkozó szervezője, kezdeményezője volt az eszéki magyar külképviselet az elmúlt időszakban, ezt a jövőben is folytatni szeretnék. A tervezett programokról, újdonságokról De Blasio Antonio főkonzul számolt be lapunknak.


Az elmúlt évek során bebizonyosodott, fontos volt az eszéki magyar főkonzulátus 2013-as újranyitása, ami nemcsak a két ország határ menti, regionális kapcsolatait fűzte újra szorosabbra, hanem a magyar nemzetpolitika alapvető célkitűzései is megvalósultak ez által.

A külképviselet vezetői és munkatársai számos üzleti turisztikai, kulturális és oktatási kapcsolat és együttműködés kialakításában vállaltak komoly szerepet.

Ami a gazdasági kapcsolatok erősítését illeti, De Blasio Antonio főkonzul elmondta, eddig nagy segítségükre volt ebben a nemzeti kereskedőház eszéki irodája, amellyel a jövőben is szorosan együttműködnek. Hozzátette, hogy a múlt héttől egy gazdasági diplomata is segíti ezt a tevékenységüket Obradović Ena személyében, aki eddig Magyarországon a horvát-magyar gazdasági kamarának a tagozati titkára volt, és ezzel a megbízatásával lényegében egy számára teljesen ismert területet visz tovább, csak a határnak ezen az oldalán.

– Úgy gondolom, hogy tevékenységünk ezen a téren valóban szerteágazó volt. A honosítási ügyekben pedig, azt hiszem, hogy nincs szégyenkeznivalójuk a horvátországi magyaroknak sem, az arányok hasonlóan alakultak, mint a nagyobb lélekszámú közösségeknél – mondta a főkonzul, megjegyezve, hogy folyamatos az érdeklődés. Továbbra is rendszeresen tartanak kihelyezett konzuli fogadóórákat Bellyén, a HMDK-székházban, de igény szerint terveznek Vukováron és Vinkovciban is.

 

Még több kulturális program

A főkonzulátus első embere elmondta azt is, hogy idénre is számos programot terveznek, ezek közül a legfontosabb most is a Magyar Hét lesz, amelynek keretében, mivel Zrínyi-emlékév van, szeretnék a Zrínyi rockoperát is lehozni Eszékre.

– Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek 60. évfordulójához kapcsolódóan pedig két pályázatot is meghirdetünk, általános és középiskolások számára. Az egyetemistáknak pedig előadást is szervezünk. Ez csak egy töredéke ezzel kapcsolatos szervezéseinknek. Szeretnénk még közelebb hozni az eseményeket, nemcsak a magyar, hanem az eszéki horvát fiatal és felnőtt lakossághoz is – mondta a főkonzul.

A pályázatokról és az ehhez fűződő eseményekről lapunkban folyamatosan beszámolunk majd.

 

09-ena-Obradovic-1

 

Obradović Ena, az eszéki magyar főkonzulátus gazdasági attaséja


 Kommunikáció és médiatudomány szakon diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen, jelenleg a közgazdaságtudományi kar MBA fokozatának megszerzésén dolgozik. 2012-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamaránál vállalt munkát, a magyar-horvát gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében létrehozott magyar-horvát tagozat vezetőjeként, melyet egészen a mostani kinevezéséig irányított. Az ott eltöltött három és fél év alatt közel 800 horvátországi vonatkozású megkeresésre adott választ, és dolgozott a horvát gazdasági élet szereplőivel, főleg a határ menti megyékben, illetve Zágrábbal és Splittel.
Gazdasági attaséként fő feladata a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok ápolása, magyar kötődésű cégek gazdasági érdekeinek előmozdítása, a szervezett formában biztosított érdekvédelem és tanácsadás, valamint az új külpiaci lehetőségek feltárása, az export növelése, az új, munkahelyteremtő beruházások ösztönzése, illetve a magyar vállalatok külpiaci sikereinek segítése.

 

 

{fcomments}