A fideszesek zöme sem adna választójogot a határon túliaknak

0
128
22683_20418_magy

A Fidesz szimpatizánsainak mindössze harmada, a jobbikosok 18 százaléka helyesli, hogy a határon túl élő magyarok is választójogot kapjanak – derül ki a Medián felméréséből, amelynek részleteit az [origo] ismerteti.

Magyarország lakosságának 77 százaléka nem helyesli, hogy a határon túli magyarok választójogot kapjanak – állapította meg ki a Medián az [origo] megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatása során. A felmérés május 6-a és 10-e között 1200 ember megkérdezésével készült.

A portál által közölt vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy bár a magyarországiak többsége a kettős állampolgárság megadását helyesli, a választójog megadásának támogatottsága jelentősen csökkent az utóbbi egy évben, s azzal a teljes lakosság mindössze 15 százaléka értene egyet.

A szavazati jog megadásának támogatottsága azok között is jelentősen csökkent, akik helyesnek tartják a kettős állampolgárság lehetőségét. Közülük már csak 24 százaléknyian adnák meg a választójogot is az egy évvel ezelőtti 34 százalékhoz képest. A választójogot még a kormánypárti szavazók többsége sem támogatja.

Ennek megfelelően 61 százalékról 71-re nőtt azok aránya, akik szerint úgy helyes, ha Magyarországon csak az itteni lakóhellyel rendelkezők voksolhatnak.

A megkérdezett fideszes szavazók harminc százaléka támogatja a választójog megadását, de a szavazótábor 49 százaléka csak a kettős állampolgárságot helyesli, a szavazati jogot nem. Mivel a Fidesz-szavazók 17 százaléka a kettős állampolgárságot sem támogatja, ez azt jelenti, hogy a fideszesek 66 százaléka ellenzi a határon túliak választójogát.

A Jobbik szavazótáborában egy év alatt felére csökkent azok aránya, akik támogatják a határon túliak választójogát. Míg egy éve a Jobbik-szimpatizánsok 35 százaléka, addig a mostani felmérés szerint már csak 18 százaléka értett egyet a választójog megadásával.

Az LMP és az MSZP szavazóinak mindössze négy-öt százaléka támogatja a szavazójog megadását, ami az LMP esetében jelentős csökkenés az egy évvel ezelőtti 16 százalékhoz képest. A párthoz nem kötődők, egy év alatt jelentősen megnőtt csoportjában 13-ról 6 százalékra csökkent a választójog megadását is helyeslők aránya.

A kettős állampolgárságnak jóval nagyobb a támogatottsága a magyarországi lakosság körében: a megkérdezettek 61 százaléka egyetért a döntéssel, míg 34 százalékának az egyszerűsített honosítás lehetősége sem tetszik.