A feladatok lajstromozása

206
foto.6_7

Berényi József az MKP régi-új elnöke

A Magyar Koalíció Pártjának szombati nagymegyeri tisztújító kongresszusán Berényi volt az egyetlen jelölt. Az elnökválasztáskor Berényi megkapta a küldöttek döntő többségének támogatását: 272-en igennel szavaztak, míg 21 szavazólap érvénytelen volt. Ez azt jelenti, hogy továbbra is ő fogja vezetni a parlamenten kívüli szlovákiai magyar pártot.

„A kongresszuson azt láttam, hogy megvan a tenni akarás annak érdekében, hogy az MKP-t visszavigyük a parlamentbe” – nyilatkozta megválasztása után újságíróknak Berényi. Hozzátette: „Az elnök személye nem elég, egyedül nem tudom bevinni a pártot a parlamentbe, kell hozzá egy ütőképes, erős elnökség”. A továbbiakban kifejtette: „Mi nem a Híddal (magyar-szlovák párt) szemben, hanem a szlovák nacionalizmus visszaszorítása érdekében kívánunk politizálni”.

A következő időszak legfontosabb konkrét feladataival kapcsolatban a politikus a májusi népszámlálást, valamint az Iveta Radičová vezette szlovák kormány munkájának a folyamatos értékelését említette.

Az országos tanács szintén újraválasztott elnöke Bárdos Gyula. A szavazáskor Bárdos 286 igen szavazatot kapott, míg 11 küldött nemmel szavazott. Bárdos hangsúlyozta, hogy továbbra is integrálni szeretné a pártot, a különböző véleményeket pedig meg kell hallgatni. Bárdos rámutatott arra is, hogy az MKP-nek a jövőben „nyitnia kell a civil szervezetek felé”, partnerként pedig a Csemadokot említette. Hasonló véleményt fogalmazott a vitában Duray Miklós, az MKP volt stratégiai alelnöke is, ő lehetséges partnerként a Szövetség a Közös Célokért társadalmi szervezetet nevezte meg. A korábbi elnök, Csáky Pál szerint az MKP-nak számolnia kell azzal is, hogy Szlovákiában előrehozott választások lesznek.

Berényi József az MKP harmadik elnöke. A pártot 1998 és 2007 között Bugár Béla, 2007 és 2010 között Csáky Pál vezette. Berényi József 1967-ben született, s magyar–történelem szakot végzett a pozsonyi Komenský Egyetemen. Mikulás Dzurinda két kormánya idején – 1998 és 2006 között – a szlovák külügyminisztérium államtitkára volt. 2007-től három évig az MKP alelnöke volt.

Az MKP öt alelnöki tisztségét Farkas Iván, Őry Péter, Németh Gabriella, Szigeti László és Miklós László tölti be. Csáky Pált, a párt volt elnökét az országos elnökség tagjává választották. A szavazáskor 172 küldött támogatta.