A fekete sertésnek nincs párja

0
35

A darázsi Golubov család generációk óta foglalkozik állattenyésztéssel és földműveléssel. Néhány évvel ezelőtt viszont úgy döntöttek, belevágnak valami újba: őshonos fekete sertéseket kezdtek tenyészteni.

Napjaink rohanó világa kihatással van az élelmiszeriparra is. A nagy farmok futószalagszerűen ontják magukból a mesterséges adalékokkal pár hónap alatt felnevelt tenyészállatokat. Ezen állatok húsa viszont messze nem olyan, mint a hazaiaké, ezért egyre nagyobb a kereslet az otthon nevelt állatok iránt. Ezt ismerte fel a darázsi Golubov család is, és úgy döntöttek, kéthektáros családi birtokukon őshonos szlavón fekete disznókat fognak tenyészteni. Azért is esett erre a választásuk, mert a munka mellett ezt el tudják végezni, hiszen mindketten dolgoznak, de jövedelemkiegészítésre van szükségük.

– Apósomnak van egy olyan földterülete Darázs Budzsáknak nevezett részén, amely nagyon vizenyős, és a vadak is rendszeresen megrongálták a termést, ezért nehéz volt azt gazdaságosan művelni. Mivel biológiatanár vagyok, eszembe jutott, hogy ez a terület ideális lenne a szabadtéri állattartáshoz, hiszen minden feltétel adott. Egy uniós pályázatnak köszönhetően be is szereztük első tenyészállatainkat, melyek őshonos, fekete, szlavóniai disznók, amelyeket félvad tartásban nevelünk – mondja Prakatur-Golubov Krisztina, hozzátéve, hogy jelenleg egy kanjuk és hét anyakocájuk van, amelyek biztosítják az utánpótlást, hiszen évente két alkalommal malacoznak.

- Reklám -

Nem jár hozzájuk állatorvos

Tenyésztésük nem igényel különösebb szaktudást, hiszen egy nagyon ellenálló fajtáról van szó. Golubovék tanyáján is mindenük megvan, amire szükségük lehet, hiszen a kéthektáros, bekerített területen számos fa és egy kisebb tó is van, amiből ihatnak, de akár dagonyázhatnak is benne.

– A fekete malacok tenyésztése nem különösebben bonyolult feladat, hiszen gyakorlatilag vadon élnek egy elkerített területen.  Az ivóvíz a tóból biztosított számukra, és a fákról lehulló gyümölcsökből is jókat lakmároznak, de állandóan túrnak és ásnak, kukacokat, bogarakat keresnek – mondja Golubov Ivica, hozzáfűzve, hogy természetesen kapnak emellett naponta egyszer kukoricát és füvet is.  Ivica azt is elmondta, hogy állataik nagyon jól érzik magukat náluk, amire a legjobb bizonyíték talán az, hogy még sosem járt náluk állatorvos.

Nagy az érdeklődés a fajta iránt

A szlavóniai disznó jóval lassabban hízik, mint hagyományos rokonai. Ennek fő oka életmódjában és táplálkozásában rejlik, hiszen míg az ólban tartott állatok alig mozognak, addig ők egész nap a szabadban bóklásznak. Ennek köszönhetően húsosabbak, zsírjuk pedig nagyon jó immunerősítő, ezért nagyon keresettek.

– Nagyon keresettek a sertéseink, általában már malacként van rájuk vevő, de a felnőtt állatok húsát és zsírját is gyorsan elviszik, mert nagyon jó az immunerősítő hatásuk, éppen ezért nagyon ajánlják rákos, kemoterápián résztvevő betegeknek a fogyasztását – mondja Krisztina. Egyelőre nem dolgozzák fel a kocákat, de jövőre terveznek saját kulent, szalonnát és sonkát is készíteni.

Golubovék családi gazdasága a sertések mellett szőlőt is termel, melyből bort készítenek saját fogyasztásra.