A csodálatos Baja

492
csardas-2

Baja említésekor először mindenkinek a halfőző fesztivál jut eszébe, amely kétségkívül az országhatáron túl is ismertté tette. Minden évben több tízezren látogatnak el erre az eseményre. Az Eszéktől száz kilométerre, Magyarország déli részén fekvő várost viszont nem csak emiatt érdemes felkeresni. A sok látnivaló mellett számos fesztivál és program is várja az idelátogatókat. A Csodálatos Baja 2015 programsorozat keretében a hatalmas bajai szabadtéri színpadon bemutatják a Szentivánéji álom musicalt és a 100. születésnapját ünneplő Csárdáskirálynő című operettet is.

A közel 36 ezer lakosú Baja Magyarország déli részén, a Duna bal partján található, és Bács-Kiskun megye második legnagyobb városa. Jelentős dunai kikötő és közlekedési csomópont.
A város egyik legismertebb látnivalója a főtere, amelyet a velencei Szent Márk térhez is szoktak hasonlítani. A négylevelű lóhere alakban kövezett tér nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Sugovicára (a Duna mellékága) és a szemközti Petőfi-szigetre. A városképi jelentőségű műemlék épületekben számos szálloda, üzlet, kávézó és a turisták információs irodája működik. A jellegzetes bazaltkockákkal borított tér egykor piacok, vásárok színhelye volt, míg ma a városi fesztiválok, programok kapnak itt helyet. Ezen a téren kerül sor augusztus két hétvégéjén a Budapesti Operettszínház vendégszereplésével a Szentivánéji álom, valamint A Csárdáskirálynő című előadásra is.
A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota.
A Petőfi-szigetet (eredetileg Kis-Pandúr-sziget) a Sugovicán átívelő, 1982-ben épült közúti híd köti össze közvetlenül a belvárossal. Keleti oldalról a Sugovica, nyugati oldalról a Türr István-átvágás vize határolja.

 

_EDV1114_

 

A halászpart, a Sugovica hídjának lábától induló vendéglők sora a fiatalok társasági életének központja. Nyári estéken az itteni séta a tengerpartok pezsgő, mediterrán hangulatát idézi. Itt található a jachtkikötő, ami egyben vízi színpad is, mely nyaranta könnyűzenei koncertek, illetve operaelőadások színhelye. A Halászpartról kiépített sétányon végigsétálva eljuthatunk a Duna és Sugovica találkozásához, a torkolatnál található Türr-emlékműhöz, valamint a mellette kialakított halászati mini skanzenhez. A felsoroltak csak egy kisebb részét képezik mindannak, amit feltétlenül érdemes a Duna-parti városban megnézni.
Rendezvénysorozat
A páratlan eseménysorozatot felölelő Csodálatos Baja 2015 évről évre olyan rendezvényeket foglal magába, amelyek mindenki számára tartogatnak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget. Július második hétvégéjén rendezték a fesztiválsorozat kiemelt eseményét, a Bajai Halfőző Fesztivált, amelyen most is több tízezren voltak.
Az eseménysorozat szuperprodukciója lesz a Szentivánéji álom című musical és az idén 100. születésnapját ünneplő Csárdáskirálynő című operett, amelyeket a hatalmas bajai szabadtéri színpadon mutatnak be, és amelyeket a Bajai Turisztikai Nonprofit Kft. felkérésére hirdettünk meg lapunkban is.

 

DSC_0111-copy

 

A Szentivánéji álom című musicalre augusztus 21-én és 22-én kerül sor, a 100 éve bemutatott Kálmán Imre-operettre, a Csárdáskirálynőre augusztus 28-29-én. Jegyeket on-line lehet venni, illetve személyesen a Baja Marketing Kft. jegyirodájában (Baja, Szentháromság tér 3., telefon: 00-36-79-321-341), a bajai Tourinform Irodában (Baja, Szentháromság tér 11., telefon: 00-36-79-420-792, e-mail: baja@tourinform.hu) és az Országos JegyPONT partnerirodákban. Bővebb információ az előadásokról a www.bajaiszabadteri.hu internetes oldalon olvasható.

 

{fcomments}