Zágrábban léptek fel az ójankováciak

121

Július közepén Zágrábban, az 52. Nemzetközi Néptáncszemlén vendégeskedett az ójankováci kultúregyesület. Az együttes magyar néptáncokból álló műsora nagy sikert aratott.

A kelet-szlavóniai Ójankovácon működő magyar kultúregyesület tagjai gyakran vendégszerepelnek különböző rendezvényeken, legutóbb Zágrábban jártak, méghozzá az 52. Nemzetközi Néptáncszemlén, amelyen 15 táncegyüttes lépett föl. A 2014-ben a horvát kormány által nemzeti jelentőségűvé nyilvánított néptáncszemlére az UNESCO szellemi örökségi bizottsága is felfigyelt.

A Jankovci Kultúregyesület rendkívül aktív, még 1971-ben alapították Rózsa Sándor Magyar Kultúregyesület néven. Az egyesület tagsága a falu lakosságával együtt menekültként vészelte át a háborús éveket, majd 1994-ben folytatták a munkát. 2010 óta tartozik a HMDK tagszervezetei közé. A szervezet Nović Sándor vezetésével működik.

– Nagy élmény volt számunkra a zágrábi fellépés, hiszen egy nagyszabású és rangos rendezvényen mutatkozhattunk be. A produkciónk nagyon tetszett a közönségnek, ami külön öröm számunkra – nyilatkozta Nović Sándor, aki reméli, hogy legközelebb is meghívják majd őket.