Wolf Kati szerepléséről

0
138

Azt hiszem, sokan ledöbbentünk és csalódottak voltunk szombaton este az Eurovíziós Dalfesztivál után, amikor kiderült, Wolf Kati, a magyarországi versenyző a 25-ből a 22. lett.

A volt Jugoszláviában és a belőle kivált államokban, így Horvátországban is, nagy divat az eseményen való részvétel, míg Magyarország „fiatal versenyzőnek” számít, ugyanakkor hol részt vesz, hol nem vesz részt a rendezvényen, ami nem számít jó pontnak a többi országnál.

Az Eurovíziós Dalversenyt 1956-ban rendezték meg először. A mostani, 56. dalfesztiválra az észak-rajna-vesztfáliai főváros stadionjában, az Esprit Arenában került sor. A versenyen 43 ország vett részt, közülük – a két elődöntő után – 25 ország versenyzői kerültek be a döntőbe, köztük Wolf Kati is, amit becslések szerint csaknem 60 európai és tengerentúli országban több mint 120 millió televíziós néző követett figyelemmel.

A helyezéseket az európai nézők szavazatai alapján állították össze. Az egyes országok lakói saját versenyzőjükre nem szavazhattak. A beérkezett sms-ek és hívások alapján osztottak pontokat (1-től 12-ig) tíz-tíz országnak.

A magyar produkció a franciáktól, az osztrákoktól és az azeriektől 2-2-t, az ukránoktól 4-et, az izlandiaktól és a svédektől 5-5 pontot, a spanyoloktól 6, a románoktól 7, a szerbektől 8, a finnektől 12 pontot kapott. Így 53 pontot sikerült csak összegyűjtenie. Azerbajdzsán 219-cel nyert, a második helyezett a korábban utolsónak gondolt Olaszország lett 189 ponttal, a harmadik pedig Svédország 185 ponttal.

Nem kapott Kati pontot például Magyarország két nagy barátjától, Horvátországtól és Lengyelországtól. Ami különösen rosszul eshetett a versenyzőnek. Az eddigi dalfesztiválok nyertesei közül a legtöbben nem azért nyertek, mert a legjobbak voltak. Így volt ez múlt szombaton is: abszolút szimpátiaszavazásról volt szó. A balti országok egymást, a volt jugoszláv tagországok is egymást támogatták, Magyarországnak csak a nyelvrokon finnek adtak 12, vagyis maximális pontszámot. Bizonyára többet vártak Budapesten a jó szomszédoktól, és maga a dal sem volt rossz. Amellett, hogy olyan „eurovíziós”, kitűnt a sok bugyuta szövegű, tini zenekarokkal és előadókkal teletűzdelt repertoárból. Jóval előkelőbb helyen is végezhetett volna tehát, de semmiképpen nem szabad föladni. Ezúttal tényleg a részvétel, illetve a kifogástalan szereplés volt a fontos, nem a győzelem, aminek a legjobb bizonyítéka, hogy több külföldi országban is – például Németországban – igencsak népszerűvé vált a magyar dal.

Magyar versenyző utoljára 2007-ben szerepelt a fesztivál döntőjében, a vajdasági lány, Rúzsa Magdi akkor a 9. helyen végzett. Ennél jobb helyezést Bayer Friderika ért el 1994-ben, ő a 4. helyen végzett.