Vukovár-Szerém megyei magyarok találkozója

372
05-vukovar-szerem-megye-1-copy

A HMDK Vukovár-Szerém megyei szervezete második éve rendezi meg Itthon, a Szerémségben elnevezéssel a megyei magyarok találkozóját. A múlt szombaton Čakovciban tartott összejövetelre ezúttal közel százötvenen jöttek el.

A szórványban a magyarság megőrzése érdekében kifejtett munka olykor szélmalomharcnak tűnik. Különösen nehéz azok helyzete, akik egyre kevesebben és egymástól távol élnek, és már csak egy-egy szervezet támogatja megmaradásukat. Ilyen szervezet a HMDK Vukovár-Szerém megyei egyesülete is, amely második éve szervezi meg a megyében élő magyarok találkozóját.
Jakumetović Rozália, a megyei szervezet elnöke elmondta, hogy a találkozó sikere fölülmúlta minden várakozásukat.
– Már első rendezvényünk is nagyon jól sikerült, idén pedig még többen jöttek el. Most már Ójankovác, Mikluševci, Tompojevci és Berak településről is csatlakoztak hozzánk. Közel százötvenen voltunk – mondta Jakumetović Rozália, hozzátéve azt is, ebből is látszik, hogy milyen nagy az igény az effajta összejövetelekre, ahol az emberek magyarul tudnak társalogni. Ezeken a településeken ugyanis már egyre nehezebb megtartani a magyarságot, a magyar hagyományokat és kultúrát, egy ilyen rendezvény viszont egy kis reményt és segítséget tud adni ahhoz, hogy az itt tevékenykedő egyesületek, személyek erőt gyűjtsenek a további munkához.
A rendezvény vendége volt Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is.

 

{fcomments}