Vörösmarton is termesztenek édesburgonyát

1723
lidi_batata-6

A batátatermesztés Horvátországban nem terjedt el, pedig egy rendkívül egészséges zöldségféléről van szó, melyből sokféle ételt készíthetünk. A vörösmarti Horváték két éve foglalkoznak édesburgonya-termesztéssel, és a konyhában is előszeretettel használják.


Míg a Salamon-szigeteken személyenként 160 kg batátát fogyasztanak évente, Horvátországban sokan azt sem tudják, zöldségről vagy gyümölcsről van-e szó. Másik megnevezése az édesburgonya, ezért sokan a krumplival hozzák kapcsolatba, pedig nem sok köze van az általunk jól ismert és közkedvelt zöldséghez. A batáta nem a burgonyafélék családjába tartozik, hanem a szulákfélék közé.

 

lidi_batata-3

 

Közép- és Dél-Amerikából származik, Európában nemrég szinte ismeretlen volt, termesztése nálunk ma még kezdetleges szinten van.
Rendkívül egészséges; sok szénhidrátot és vitamint (A, C, E, B6) tartalmaz. Délkelet-Ázsiában még a leveleit is fogyasztják, hisz azok is C-vitaminban gazdagok. Ezenkívül kiváló ásványianyag-forrás – kalciumot, vasat, magnéziumot stb. tartalmaz. Ezen tulajdonságai miatt daganatmegelőző hatása van. Alacsony energiatartalma és édeskés íze miatt ajánlott cukorbetegeknek. Ideális élelem sportolóknak is, és bárkinek, aki odafigyel az egészséges táplálkozásra. A legnépszerűbb zöldségek közé tartozik a világon.
 

Horvát Lidivel beszélgettem a batátatermesztésről
Velem Horvát Lídia ismertette meg a batátát. Ők Vörösmarton már két éve foglalkoznak édesburgonya-termesztéssel.
– Szeretjük a zöldségeket és a változatos étrendet. A batátatermesztés apukám ötlete volt, utánanézett, hogy az édesburgonya nagyon egészséges, és jót tesz a szervezetnek – mondta Lidi. 
Tavaly próbaként két sort ültettek, idén viszont már szinte a fél kertet batátával vetették be. Liditől megtudtam, a batáta szaporításához batátagumó szükséges, amelyből palántákat lehet nevelni, és végül elültetni.
– Eddig vásároltuk a palántákat, de jövőre lehet, hogy megpróbálunk sajátokat kinevelni, mert úgy gazdaságosabb – tette hozzá.
A batátát fagyérzékenysége miatt csak májusban ültetik. Ajánlatos bakhátakra ültetni, mert így könnyebben gyökerezik és nagyobbak lesznek a gumók. Másrészt így könnyebb öntözni és rendben tartani.
Lidiék a batátát csepegtető rendszerrel öntözik, hetente többször is. Permetezni nem kell, mert nem nagyon szeretik a rovarok. Ha mégis permetezik, legfeljebb csalánlével szórják meg, mert egészségesebb, mint a vegyszerek.
A batáta levele több méterre is elfuthat. Érdemes megakadályozni, hogy legyökerezzen, azt, hogy a növény a földalatti gumón keresztül vegye fel a táplálékot.
Szedési ideje most van, októberben, illetve november elején.
– Fontos arra figyelni, hogy közvetlenül fagy előtt gyűjtsük be. Idén egyelőre csak pár sort szedtünk fel, de az szép, egészséges termést mutatott. Kevesebbet terem, mint a krumpli, ezért ilyen drága a boltokban – tudtam meg Liditől.

 

lidi_batata-2

 

A batátát elsősorban saját fogyasztásra termesztik, de betakarítás után vásárolni is lehet majd tőlük.
Az édesburgonya sokféleképpen fogyasztható – sütve, főzve, párolva.
– Általában húsokhoz szoktuk köretként elkészíteni, de főztem már belőle pürét is, nagyon különleges volt a narancssárga színe miatt– mondta Lidi.
Hozzátette, főzésnél és sütésnél egyaránt oda kell figyelni az időtartamra, hiszen fele annyi idő alatt készül el, mint a krumpli.
 

Kedvenc batáta-receptjét is megosztotta velünk
Lidi kedvenc, édesburgonyából készült étele a gyömbéres sült batáta, melyet fogyaszthatunk önmagában és köretként is.
Hozzávalók: hámozott, szeletelt batáta, nagy szemű tengeri só és frissen őrölt bors, füstölt paprika, cukor, őrölt gyömbér, reszelt citromhéj, citromlé, olívaolaj.
A gumók elég méretesek. Egy gumó 2-3 főre elegendő, ha köretnek fogyasztjuk. Ha önálló fogásnak szánjuk, számoljunk a duplájával.
Hámozzuk meg a batátát, és kb. 2 mm vastagon szeleteljük fel. A szeleteket felezzük el, és sorakoztassuk pár csepp olívaolajjal kikent sütőtálba. Szórjuk meg tengeri sóval, borssal és egy csipetnyi csípős, füstölt paprikaporral (a paprikapor akár el is hagyható, de helyettesíthető őrölt chilivel vagy cayenne borssal), őrölt gyömbérrel, kevés nádcukorral. Reszeljünk rá citromhéjat, és locsoljuk meg citromlével, illetve egy kevés mandarinos olívaolajjal (a közönséges olívaolaj is jó). Ezután mehet a 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre. Ezalatt a batáta megpuhul, a szeletek szélei karamellizálódnak. A végeredmény fogyasztása abbahagyhatatlan.

 

{fcomments}