Visszanyerte hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját a várdaróci református templom

0
134

Fontos településtörténeti pillanatnak lehettek tanúi azok, akik szerdán délben összegyűltek a várdaróci református templom előtt. „Testközelből” figyelhették, amint több mint hatvan év után ismét impozáns, új toronysisakot emelnek a templom tornyára. A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően 420 ezer kúnával támogatta az új toronysisak elkészítését.

A várdaróciak mostani templomát Lábadiné Kedves Klára Daróc könyve szerint 1812. augusztus 15-én kezdték építeni, s hét év kellett ahhoz, amíg tornyával együtt „gyönyörű állapotba” került. Később a gyarapodó közösség szükségessé tette Isten házának kibővítését: a templomot 1867-ben egy díszes cinteremmel tágították.

1957. június 23-án hatalmas vihar csapott le a falura. Az orkánerejű szél ledöntötte a kecses toronysisakot. Csak 1960-ban sikerült szerényebb formában újraépíteni. Öt esztendővel később az egyház nagyobb javításokat végeztetett el, de régi, impozáns formájába a tornyot ez idáig nem volt alkalom visszaállítani.

A zágrábi Kulturális Minisztérium Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően idén közel egymillió kúnával támogatta református templomaink felújítását, ebből a legnagyobb rész Várdarócra került, ahol 420 ezer kúnából elkészült az új toronysisak.

Fontos településtörténeti pillanat részesei lehettünk, amikor daruval a helyére emelték a 15 méter magas új toronysisakot, ezzel visszanyerte korábbi, hatvan évvel ezelőtti impozáns formáját a várdaróci református templom.

A várdaróciak számára különösen jelentős ez az esemény, de számomra is, hiszen folyamatosan adhatunk át magyarságunk számára fontos, megújult, megszépült épületeket, ez a jövőben is folytatódik majd – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, a horvát szábor magyar parlamenti képviselője, aki három évvel korábban ünnepi beszédet mondott a templomhoz tartozó romos iskolaépület felújítása utáni átadóünnepségen is.

A helyiek mellett a környező településekről is sokan eljöttek, hogy személyesen is lássák a toronysisak felhelyezését. Az eseményen részt vett többek között Krešimir Partl, a horvát kulturális minisztérium államtitkára, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója. (mt)